secundair logo knw 1

Tijdens carnaval zal in het oosten van Brabant opvallend vaak een embleem van waterschap Aa en Maas voorbij komen. Het embleem, bedoeld om op het carnavalskostuum te plakken, is voorzien van de tekst ‘We moake oe de pis nie lauw, moar wel verrekes skon’.

“Het gaat natuurlijk om een ludieke actie”, zegt Kelly van Lith van Aa en Maas. “Maar wel eentje met een hele serieuze ondertoon, namelijk dat we van de mensen vragen alleen de drie P’s – poep, papier en plas – door het toilet te spoelen. Het kost onze zuiveringen immers veel moeite om andere dingen uit het water te halen.”

Kelly van LithKelly van LithDagelijks spoelen we in Nederland volgens Van Lith circa 35 liter schoon water door de wc of het afvoerputje. “Daarbij zitten ook zaken die er niet in thuis horen. Denk aan vochtige doekjes, maandverband, tampons of condooms. We weten uit onderzoek dat bijna 4 op de 10 Nederlanders dat weleens doet. Veel mensen weten ook niet dat dit niet de bedoeling is. Ook frituur- of oliebollenvet eindigt bij een groot deel van de mensen nog in de gootsteen of wc. En aan dat laatste onderwerp gaan we rond de feestdagen weer meer aandacht geven.”

Door aan te sluiten bij carnaval en met een eigen embleem te komen, wil Aa en Maas het publiek op een nieuwe manier benaderen. “We zeggen weleens dat we mensen willen aanspreken in hun eigen taal. En we hebben voor dit onderwerp gekozen - en niet voor waterveiligheid om maar iets te noemen - omdat dit iets is waar mensen zelf een bijdrage aan kunnen leveren.”

Het embleem was in eerste instantie vooral bedoeld voor medewerkers van het waterschap, maar slaat ook extern behoorlijk aan. “We hadden er zeshonderd besteld, maar die zijn allemaal al weg. Daarom komen er nog duizend bij. De winactie – waarbij we mensen uitdagen te laten weten waarom zij denken een embleem te verdienen – loopt nog even door.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie