secundair logo knw 1

De Amsterdam International Water Week beleeft zijn eerste lustrum. Tijdens de vijfde editie is er speciale aandacht voor financiering van projecten en worden er nieuwe agreements getekend.

De AIWW, die vorig jaar een intermezzo beleefde met de AIWW Summit in Rotterdam, wordt internationaal erkend als podium voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie en is daarmee in tien jaar uitgegroeid tot een platform dat bijdraagt aan de wereldwijde geïntegreerde aanpak van watervraagstukken. Dat is ook de ambitie, de AIWW moest onderdeel worden van de Global Water Agenda.

Sleutelwoorden daarbij zijn dialoog en impact. In 2017 werden deze verpakt in een primeur: de Amsterdam Agreements. Steden, industrieën en waterbedrijven ingebrachte vraagstukken werden gekoppeld aan oplossingen.

Zoals de Blue Deal, het initiatief van waterschappen en ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat om wereldwijd 20 miljoen mensen in 40 stroomgebieden wereldwijd aan schoon, voldoende en veilig water helpen.

Financiering
Deze afspraken krijgen tijdens de lustrumeditie een vervolg, naast evaluatie van de eerste agreements zullen nieuwe deals worden getekend. Daarbij is er vooral aandacht voor de financiering van projecten, vaak een probleem in de watersector vanwege de kleinschaligheid. De inzet is dan ook om van cases financierbaar te maken. Daarom worden start-ups en scale-ups gekoppeld aan financiers en nieuwe samenwerkingsverbanden en doelen vastgelegd.

De komende lustrumeditie (van 4 t/m 8 november in de RAI) staat in het teken van circulaire watereconomie en de klimaatverandering. De duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties staan centraal. Er zijn vier aandachtsgebieden: Energietransitie en terugwinnen hulpbronnen; Integratie van water- en hulpbronnenbeheer; Kunstmatige intelligentie en slimme robotica en Blauwgroene oplossingen voor (stedelijke) veerkracht.

De AIWW haalt ‘ten minste’ vijfhonderd van de meest invloedrijke wereldwaterleiders naar Amsterdam om tot zaken te komen en deals te sluiten. Ook jonge waterprofessionals krijgen een podium. ‘Future Water Leaders’ houden daags voor de AIWW een publieksevenement, waarbij jongeren met CEO’s uit het bedrijfsleven spreken over waterthema’s.

Verder kent de AIWW een uitgebreid excursie-programma, met bezoeken aan belangrijke innovaties en projecten in het Nederlandse waterbeheer.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie