secundair logo knw 1

Wim Hillenaar zet handtekening waarmee Maastricht toetreedt tot bestuurlijk netwerk van burgemeesters die zich inzetten voor een drinkbare Maas. Achter hem Li An Phoa | Foto Wim Eikelboom

Maastricht – de op 1 na grootste stad langs de Maas – sluit zich aan bij het bestuurlijk netwerk drinkbare Maas. Burgemeester Wim Hillenaar noemt de drinkbare Maas ‘een inspirerend en appelerend initiatief’.

Hillenaar maakte dat bekend op de Maasdag in het Vlaamse Maaseik. In zijn vorige functie als burgemeester van Cuijck kwam hij in contact met Li An Phoa, de initiatiefnemer van drinkbare rivieren. “Li An heeft me geholpen om erachter te komen dat ik een Maaskind ben”, vertelde Hillenaar op de Maasdag. “Ik ben geboren en opgegroeid in Maasbommel en nu dus burgemeester van Maastricht. My home is, where de Maas is.”

Het ideaal van een schone drinkbare Maas spreekt Hillenaar zeer aan. “Het gaat niet om een zoveelste beleidsdocument, maar om inspiratie die ons in beweging zet. Het is een appelerend perspectief. Want ’s werelds grootste uitdaging is misschien wel de beschikbaarheid van schoon drinkbaar water in de toekomst. Een drinkbare Maas is geen romantisch wensbeeld, maar bittere noodzaak.”

De burgemeester van Maastricht bekende dat hij na gesprekken met Phoa heeft gekeken hoe hij in zijn leefstijl kan bijdragen aan een schonere Maas. “Ik gebruik niet langer shampoos met microplastics. Ik douche me minder en doet dat met een onvervalst stuk zeep. Ik eet vlees als een leeuw. Dat wil zeggen: ik eet 2 dagen per week vlees en 5 dagen niet.”

Met het zetten van een handtekening trad Hillenaar toe tot de groep Frans, Vlaamse en Nederlandse burgemeesters die zich inzetten voor een drinkbare Maas.

Op de Maasdag in Vlaanderen kwamen 115 burgemeesters, schepenen, wethouders en vertegenwoordigers van organisatie in het stroomgebied van de Maas samen in Maaseik om aandacht te te vragen voor een betere waterkwaliteit van de Maas. 

Burgemeester Johan Tollenaere was gastheer. Hij zei: “Als stad gelegen aan de Maas voelen we een grote verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een duurzaam beheer van onze rivieren. Er is nood aan een gezonde rivier die drinkbaar water levert voor mens en dier. De Maas is onze gezamenlijke levensader.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Willem VroomEr gaan werkelijk ontzettend veel boeren stoppen. Om van dit soort gezeur af te zijn. De hetze. Ondeugdelijke metingen. Onbegrijpelijke regels, controle`s etc. Het is geen leven hier in Nederland voor ondernemers.  
Evides gaat van 1.17 naar 1.40 eu per m³.... 20% erbij, is dit nog normaal?? Op 2 jaar tijd is er bijna 40% bijgekomen. Lonen stijgen zo hard niet hoor...
De regering zou eerlijk en duidelijk moeten zijn naar PAS-melders: PAS-melders voldoen niet aan de wet, dus moeten ze daaraan gaan voldoen. Verzachtende omstandigheid is dat deze boeren (zogenaamd) niet wisten dat de betreffende wet nog niet definitief was, want er liep nog een procedure en het was een geitenpaadjeswet. Toon als regering dan coulance en geef ze nog een paar jaar extra om aan de regels te voldoen. En boeren die daardoor failliet dreigen te gaan zouden gecompenseerd moeten worden.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Verwijzing naar een elementair leerboek van de mechanica der vloeistoffen voor zelfstudie en onderwijs uit 1958 voor de onderbouwing dat er bij een worst-case scenario meer dan 1 miljard M3 water over de Waaldijk kan stromen -waardoor een oppervlak van 1.000 km2 zou overstromen- is te mager. Dat voldoet niet aan voldoende wetenschappelijke onderbouwing.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.
Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling.