secundair logo knw 1

Wim Hillenaar zet handtekening waarmee Maastricht toetreedt tot bestuurlijk netwerk van burgemeesters die zich inzetten voor een drinkbare Maas. Achter hem Li An Phoa | Foto Wim Eikelboom

Maastricht – de op 1 na grootste stad langs de Maas – sluit zich aan bij het bestuurlijk netwerk drinkbare Maas. Burgemeester Wim Hillenaar noemt de drinkbare Maas ‘een inspirerend en appelerend initiatief’.

Hillenaar maakte dat bekend op de Maasdag in het Vlaamse Maaseik. In zijn vorige functie als burgemeester van Cuijck kwam hij in contact met Li An Phoa, de initiatiefnemer van drinkbare rivieren. “Li An heeft me geholpen om erachter te komen dat ik een Maaskind ben”, vertelde Hillenaar op de Maasdag. “Ik ben geboren en opgegroeid in Maasbommel en nu dus burgemeester van Maastricht. My home is, where de Maas is.”

Het ideaal van een schone drinkbare Maas spreekt Hillenaar zeer aan. “Het gaat niet om een zoveelste beleidsdocument, maar om inspiratie die ons in beweging zet. Het is een appelerend perspectief. Want ’s werelds grootste uitdaging is misschien wel de beschikbaarheid van schoon drinkbaar water in de toekomst. Een drinkbare Maas is geen romantisch wensbeeld, maar bittere noodzaak.”

De burgemeester van Maastricht bekende dat hij na gesprekken met Phoa heeft gekeken hoe hij in zijn leefstijl kan bijdragen aan een schonere Maas. “Ik gebruik niet langer shampoos met microplastics. Ik douche me minder en doet dat met een onvervalst stuk zeep. Ik eet vlees als een leeuw. Dat wil zeggen: ik eet 2 dagen per week vlees en 5 dagen niet.”

Met het zetten van een handtekening trad Hillenaar toe tot de groep Frans, Vlaamse en Nederlandse burgemeesters die zich inzetten voor een drinkbare Maas.

Op de Maasdag in Vlaanderen kwamen 115 burgemeesters, schepenen, wethouders en vertegenwoordigers van organisatie in het stroomgebied van de Maas samen in Maaseik om aandacht te te vragen voor een betere waterkwaliteit van de Maas. 

Burgemeester Johan Tollenaere was gastheer. Hij zei: “Als stad gelegen aan de Maas voelen we een grote verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een duurzaam beheer van onze rivieren. Er is nood aan een gezonde rivier die drinkbaar water levert voor mens en dier. De Maas is onze gezamenlijke levensader.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie