secundair logo knw 1

De nieuwe fabriek van NX Filtration is vandaag geopend door koningin Máxima. Ze werd daarbij vergezeld door Erik Roesink, oprichter en cto van NX Filtration.

De koningin kreeg tijdens haar bezoek een rondgang door de fabriek, waarbij tekst en uitleg werd gegegen over de productie van de holle vezel nanofiltratie membranen. Ze toonde bijzondere interesse in de waterproblematiek en de innovatieve technologieën die NX Filtration ontwikkelt en produceert om vervuild water op een milieuvriendelijke manier te zuiveren, schrijft de producent in een persbericht.

De opening trok meer dan 300 gasten uit binnen- en buitenland, waaronder vertegenwoordigers uit de watersector, technologie en overheid. De producent nam de gelegenheid te baat om in discussie te gaan over verbetering van de waterkwaliteit en de beschikbaarheid van voldoende schoon water. In verschillende ronde tafeldiscussies spraken gasten en experts over hoe de watertransitie wereldwijd versneld kan worden.

De opening van de nieuwe fabriek markeert een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van het beursgenoteerde NX Filtration, dat wereldwijd de nieuwe holle vezel nanofiltratie membranen afzet in waterzuiveringsprojecten. De membraantechnologie verwijdert micropolluenten (inclusief geneesmiddelen, medicijnen, PFAS en insecticiden), kleur en selectieve zouten, maar ook bacteriën, virussen en nanoplastics uit vervuild water.

Belangrijk kenmerk van de technologie is dat water in één stap wordt behandeld. Ze verbruikt daarbij, zo is de claim, aanzienlijk minder energie en voorkomt het gebruik van chemicaliën in vergelijking met traditionele methodes.

De fabriek in Hengelo, waarvan het dak vol ligt met 1.350 zonne­panelen, heeft een productiecapaciteit van 50.000 mem­braanmodules per jaar met de mogelijkheid om deze uit te breiden tot 120.000. Tot dusverre produceerde de producent de membranen in Enschede, maar daar was de productiecapaciteit niet langer toereikend.

 

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.
@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?