secundair logo knw 1

Foto Jacek Dylag Unsplash

In Nederland zijn er nog geen problemen met de levering van drinkwater, in Frankrijk is dat anders. In meer dan honderd gemeenten zijn de watervoorraden op. De gemeenten worden nu zo veel mogelijk bevoorraad met drinkwater dat wordt aangevoerd met vrachtwagens. De Franse overheid heeft een interministerieel crisisteam ingesteld.

Het drinkwatertekort is een gevolg van een langdurig neerslagtekort en de hittegolven die Frankrijk teisteren. Volgens de Franse meteorologische dienst was juli 2022 de droogste maand in meer dan 40 jaar. De Franse regering waarschuwt dat de situatie de komende twee weken nog zorgwekkender dreigt te worden. De Franse premier Elisabeth Borne spreekt over ‘een historische droogte’.

In 62 departementen is er sprake van ‘crisis’. Het gaat onder meer om gemeenten in het departement Doubs in het oosten van Frankrijk en de departementen Drôme en Var in het zuiden van het land. Al meer dan 100 gemeenten zitten zonder drinkbaar water, aldus Christophe Béchu, de Franse minister van Ecologische Transitie.

"De uitzonderlijke droogte die we momenteel kennen, berooft vele gemeenschappen van water en is een drama voor onze boeren, onze ecosystemen en de biodiversiteit", schrijft premier Borne in een verklaring. Ze heeft een interministerieel crisisteam ingesteld dat acties van overheidsinstanties moet gaan coördineren. Het team is vrijdag begonnen.

Om te voorkomen dat nog meer gemeenten zonder water komen te zitten, gelden in meer dan de helft van het land beperkingen voor watergebruik. Auto's mogen bijvoorbeeld niet meer gewassen worden, tuinen niet meer besproeid en privézwembaden niet meer gevuld. In verschillende regio’s gelden voor de landbouw beregeningsverboden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.