secundair logo knw 1

Droogte in het natuurgebied Usselerveen bij Enschede. Foto Vechtstromen

In de strijd tegen de verdroging slaan de waterschappen Drents Overijsselse Delta (WDODelta) en Vechtstromen en de provincie Overijssel de handen ineen met landgoedeigenaren en beheerders van natuurgebieden. Met het programma ‘Haarvaten op peil’ willen ze het water in de hogere delen beter vasthouden.

Dat is namelijk waar de kleine waterstroompjes - ofwel de haarvaten van het systeem - ontstaan, beseffen ze. Die zijn voor de wateraanvoer afhankelijk van regen. "Maatregelen daar helpen enorm om de gevolgen van droogte voor de landbouw en natuur ter plaatse te verminderen en om wateroverlast elders (lager) in het gebied te voorkomen."

Het uitvoeringsprogramma ‘Haarvaten op peil’ (HOP) is onderdeel van het regionale werkprogramma ‘Zoetwatervoorziening Oost Nederland’ (ZON). Dat is de regionale invulling van het landelijke ‘Deltaprogramma Zoetwater’. Er is in totaal 10 miljoen euro beschikbaar, waarvan 7,5 miljoen euro voor het werkgebied van Vechtstromen.

Domino-effect
Droogte is, naast piekbuien en wateroverlast, een van de gevolgen van klimaatverandering die ook voor de landbouw en natuur in Overijssel tot steeds meer schade leidt, aldus de initiatiefnemers.

"Oogsten mislukken en de natuur heeft het moeilijk: bepaalde bomen en planten verdwijnen, vennen vallen droog en er ontstaat insecten- en vissterfte. Droogte leidt vervolgens tot een domino-effect van tegenslagen voor natuur en landbouw en daarmee voor het landschap waarin we wonen, werken en recreëren."

Die gevolgen vallen op de lange termijn steeds moeilijker te herstellen, weten ze. "Daarom moeten nu alle mogelijke maatregelen worden ingezet om ons bodem- en watersysteem weerbaar te maken en zo de waterbeschikbaarheid te verbeteren."

Piekbuien
In het HOP-programma worden de beheerders van natuurgebieden en de landgoedeigenaren vertegenwoordigd door Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel en het Overijssels Particulier Grondbezit. Zij zien mogelijkheden om op hun gronden meer water vast te houden en piekbuien op te vangen en stellen die daarvoor beschikbaar.

De agrariërs, vertegenwoordigd door LTO, zijn geen partner in het HOP-programma, omdat zij van het Rijk zelf middelen hebben gekregen voor maatregelen die de waterbeschikbaarheid helpen vergroten, verklaart een woordvoerder van WDODelta. "Wel werken we zoveel mogelijk samen om maximaal rendement te halen uit de verschillende initiatieven om het gehele watersysteem robuuster te maken."

Op basis van verkenningen ligt de focus de komende zes jaar allereerst op de volgende gebieden: De Woldberg en De Eese ten noorden van Steenwijk, de zuidflank van het Reestdal, landgoederen en natuurgebieden in het Vechtdal, landgoederen rond Deventer, het Dinkeldal, landgoederen rond Enschede, natuurgebieden Delden-Beckum en beekdalen in Midden-Twente.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.