secundair logo knw 1

Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft geen plannen om het eenvoudiger te maken vergunningen te verlenen voor nieuwe drinkwaterbronnen. Dat blijkt uit zijn antwoorden op Kamervragen over de beschikbaarheid van drinkwater. Het drinkwaterbelang krijgt ‘waar nodig en onder strikte voorwaarde’ wel prioriteit.

Vier Tweede Kamerleden stelden vragen aan minister Harbers naar aanleiding van interviews met vertrekkend Vitens-topman Jelle Hannema. In deze interviews riep Hannema op de drinkwatervoorziening meer prioriteit te geven. Hij repte van een ‘crisis in slow-motion’.

Mark HarbersMinister Harbers | Foto RijksoverheidDat was voor de Kamerleden Heutink en Madlener (PVV) reden de minister te vragen of in ‘een naderende drinkwatercrisis vergunningen voor extra drinkwaterwinning makkelijker afgegeven dienen te worden?’

De minister liet daarop weten de oproep om andere belangen in alle gevallen ondergeschikt te maken aan het waarborgen van de drinkwatervoorziening, niet in algemene zin te onderschrijven. Wel krijgt het drinkwaterbelang ‘daar waar nodig en onder strikte voorwaarde prioriteit, vanwege de
leveringsplicht van drinkwaterbedrijven en de zorgplicht van overheden.’

Harbers noemt het uiteindelijk aan het bevoegd gezag (de provincies) om de keuzes te maken over de manier drinkwatervoorziening gewaarborgd wordt. Volgens hem heeft het Rijk eerder al aangegeven dat nieuwe drinkwateronttrekkingen toegestaan kunnen worden ‘mits ze duurzaam inpasbaar zijn, ook in relatie tot verdrogingsproblematiek en effect op bestaand gebruik.’

De D66 Kamerleden Bamenga en Paternotte wilden weten hoe de minister ervoor gaat zorgen dat er voldoende drinkwater kan worden opgepompt zonder de natuur te schaden. Harbers antwoordde dat het beschikbare zoetwater dat zonder problemen kan worden opgepompt beperkt is. ‘Daarom worden alle grondwateronttrekkingen in beeld gebracht (…) en moeten afspraken worden gemaakt over de hoeveelheid grondwater die er per jaar in totaal onttrokken mag worden en over de verdeling hiervan.’

In zijn antwoorden liet minister Harbers verder weten de zorgen van Hannema te herkennen. De drinkwatervraag groeit sneller dan de ontwikkeling van de drinkwaterproductiecapaciteit. Harbers vindt het nodig dat het bevoegd gezag om ‘scherpe keuzes maakt over het gebruik van de boven- en ondergrond.’ Ingrijpen door het Rijk sluit de minister niet uit, maar ‘dit heeft gezien de bestuurlijke verhouding niet de voorkeur.’

Bamenga en Paternotte vroegen de minister ook welk effect het gebrek aan drinkwatercapaciteit de komende jaren zal hebben op de bouw van nieuwe woningen. De minister liet weten dat er drinkwaterknelpunten bekend zijn in Twente, de Achterhoek, rond Utrecht, Amersfoort, Den Haag en het noorden van Groningen. Volgens Harbers krijgen zakelijke gebruikers in deze gebieden in eerste instantie geen nieuwe aansluiting, om te voorkomen dat woningen niet kunnen worden aangesloten op het drinkwater.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.