secundair logo knw 1

Jelle Hannema (Vitens) en Leendert-Jan Visser (MKB Nederland) ondertekenen samenwerkingsovereenkomst | foto Vitens

Werkgeversvereniging MKB-Nederland gaat in samenwerking met drinkwaterbedrijf Vitens ondernemers stimuleren duurzaam en bewust om te gaan met drinkwater.

MKB Nederland en Vitens hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om het midden- en kleinbedrijf in Nederland te stimuleren en te ondersteunen bewuster om te gaan met drinkwater. “Het is belangrijk voor de economie dat er voldoende beschikbaar drinkwater beschikbaar is”, zegt Jesse Schreurs, bij MKB Nederland verantwoordelijk voor de samenwerkingsverbanden.

Jesse Schreurs fotograaf Sam RentmeesterJesse Schreurs“We weten ook dat de beschikbaarheid onder druk staat en dat de overheid een besparingsdoelstelling van 20 procent in 2035 heeft geformuleerd,” vervolgt Schreurs. “Steeds meer ondernemers beseffen dat onderwerpen als waterbeschikbaarheid, maar ook waterkwaliteit, van belang zijn en gaan daarmee aan de slag.”

MKB-Nederland ziet daar volgens Schreurs ook een rol voor zichzelf weggelegd. “Wij zijn actief als belangenbehartigers, maar zetten ons ook op andere vlakken in voor onze achterban. Bijvoorbeeld door het sluiten van partnerships met bedrijven als Vitens. Bedrijven met kennis en expertise op een bepaald vlak, kunnen bij ons kennispartner worden. Samen werken we vervolgens een programma met praktische hulpmiddelen uit.”

Tot die hulpmiddelen behoren waterbesparingstoolboxen met gedragsinterventies. Daarbij wordt gekozen voor een aanpak per branche of sector. Volgend jaar gaan pilots voor het onderwijs, de horeca en de recreatiebranche van start.

“Vitens heeft de kennis. Wij hebben het netwerk”, stelt Schreurs. “Maar we willen niet alleen maar de tools doorgeven. We zullen ook met de bedrijven in gesprek gaan om te kijken waar zij precies behoefte aan hebben. In co-creatie kom je tot de mooiste resultaten.”

Volgens Schreurs zijn steeds meer bedrijven actief bezig met duurzaam watermanagement. “Maar andere bedrijven kunnen echt nog wel ondersteuning gebruiken. Een belangrijke eerste stap zal daarbij zijn dat we werken aan het vergroten van de bewustwording. Dat ondernemers weten dat we kunnen werken aan duurzaam watermanagement en dat bedrijven daar de handschoen op kunnen pakken.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Dick Breederveld · 1 years ago
    Denk ook eens aan de P&WC van DickyTec. Waterbesparing waar je bij staat en hij zorgt ook nog eens voor een schoner toilet. 
    Deze komt in plaats van het fonteintje wat er nu hangt en je kan hier per man per jaar wel tot 7.000 liter drinkwater door besparen!
     (de 20 liter die nu per man per dag door het toilet gaat om een kleine boodschap door te spoelen x 365= 7.300)
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie