secundair logo knw 1

Foto: Ralph Temmink

Wereldwijd hebben ecosystemen aan de kust het zwaar. Deze ecosystemen zijn belangrijk als leefomgeving van plant en dier en als bescherming van het land tegen golfslag. Als onderdeel van onderzoek naar methoden om kustecosystemen te herstellen, lukte het wetenschappers om kwelders en zeegrasvelden te herstellen met behulp van biologisch afbreekbare matjes.

Ralph Temmink 180 vk Ralph Temmink“Er is weinig voor nodig om één los zeegrasplantje weg te spoelen,” vertelt Ralph Temmink, promovendus aan de Radboud Universiteit en eerste auteur van het artikel in Nature Communications. “Een heel zeegrasveld doorstaat een storm echter wel.”

Daarom onderzochten Temmink en zijn collega’s wat er moest gebeuren om het ecosysteem als geheel te herstellen. De wetenschappers van onder andere de Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Wageningen University & Research, en diverse internationale onderzoeksinstellingen publiceerden de bevindingen van hun onderzoek naar het herstel van kustecosystemen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Matjes
Bij experimenten op 4 verschillende locaties, in Nederland, Zweden, Bonaire en de Verenigde Staten, toonden de onderzoekers aan dat kwelder- en zeegrassen makkelijker overleven en beter groeien als de jonge plantjes beschermd worden door biologisch afbreekbare matjes, gemaakt met onder andere aardappelafval.

Soortspecifiek
De onderzoekers constateerden dat kweldergrassen het meeste baat hadden bij matjes die stengels imiteren. Zeegrassen groeiden juist het best met matten die het wortelnetwerk nabootsen. “Dit geldt zowel in een tropisch als gematigd klimaat. Bij het nemen van herstelmaatregelen is het belangrijk om soortspecifieke eigenschappen mee te nemen. Dit is een belangrijke uitkomst van het onderzoek en eentje die we niet hadden kunnen trekken zonder een internationale en interdisciplinaire aanpak.”

Opschalen
Om te onderzoeken of de bevindingen ook op grotere schaal inzetbaar zijn, doet het onderzoeksteam nu experimenten op een testlocatie in Zeeland. Temmink: “We moeten de uitkomsten van het onderzoek nog verfijnen. Het zou niet nodig moeten zijn om een hele kwelder vol te leggen met biologisch afbreekbare matjes. Er wordt nu onderzocht wat de meest efficiënte manier is, bijvoorbeeld door de matjes in rijen neer te leggen of patronen te gebruiken.”

 

MEER INFORMATIE
‘Mimicry of emergent traits amplifies coastal restoration success’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.
Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)
Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.