secundair logo knw 1

Het Groninger Landschap is begonnen met de herinrichting van Polder Breebaart, een brakwatergetijdengebied vlakbij Termunten. In de komende maanden wordt 70.000 kubieke meter slib verwijderd en afgevoerd naar de Kleirijperij van Ecoshape. De gerijpte klei gebruikt waterschap Hunze en Aa’s voor versterking van de Brede Groene Dijk.

Ecoshape hoopt het slib in drie zomers te laten rijpen tot klei. Dat gebeurt in een kleirijperij die op de kwelder ligt, enkele kilometers ten zuiden van Polder Breebaart. EcoShape onderzoekt in tien verschillende proefvakken wat de beste manier is om slib te laten rijpen.

Als het slib na drie jaar rijpen geschikt is als dijkenklei, dan versterkt het Waterschap Hunze en Aa’s hiermee de Brede Groene Dijk, een brede dijk met een flauw talud, voorzien van een dikke laag klei en begroeid met gras.

Brede Groene Dijk
Voor het omvormen van de bestaande dijk tot een Brede Groene Dijk is 1,7 miljoen m3 klei nodig. Dat haalt het waterschap uit Polder Breebaart, maar ook uit de voorliggende kwelders en uit het Zeehavenkanaal van Delfzijl.

Met het verwijderen van het slib hoopt Het Groninger Landschap de natuurwaarden van het gebied te herstellen. Polder Breebaart is 63 hectare groot, waarvan 24 hectare nat is. Er is veel slib aangevoerd, met name door verhoogde slibconcentratie in de Eems-Dollard. 

Vissen en broedvogels
Door de slibaanvoer wordt de vismigratie, de kwelderdiversiteit en het broedsucces in het gebied bedreigd. Met herstel van de waterdiepte kunnen vissen weer migreren en wordt het voor roofdieren moeilijk om de vogeleilanden in het gebied te bereiken. Een deel van het met riet verruigde vogeleiland wordt afgeplagd en dat komt de broedvogels ten goede, aldus Het Groninger Landschap.

Het natuurverbeteringsproject moet in april van dit jaar gereed zijn.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.