secundair logo knw 1

Drie koraaleilanden in de Malediven vergroot (foto: Van Oord)

Het Rotterdamse bedrijf Van Oord heeft een internationale innovatieprijs gewonnen voor een duurzaam landaanwinningsproject in de Malediven. Individueel succes was er voor Gerard van Raalte (GRA Consultancy) en Roderik Hoekstra (Deltares).

In Londen zijn de Dredging and Port Construction Innovation Awards 2017 uitgereikt. Er waren prijzen in vijftien categorieën. Van Oord werd winnaar in de categorie ‘Innovation in Project Design – Open Water/Coastal Design’. Het bedrijf kreeg de prijs voor zijn innovatieve en duurzame aanpak bij een groot landaanwinningsproject in de Malediven.

In deze koraaleilandengroep zijn drie eilanden vergroot om meer ruimte te creëren voor de snel groeiende bevolking, vooral in de hoofdstad Malé. Door de inzet van experts heeft Van Oord het effect op het mariene ecosysteem tot een minimum kunnen beperken. Zo zijn verschillende koraalsoorten die weg moesten, zorgvuldig verplaatst naar een gebied waar ze goed kunnen gedijen. De juryleden prezen de volledigheid van dit project, dat vele uitdagingen kende.

Er waren drie individuele categorieën, waarvan twee naar landgenoten gingen. Gerard van Raalte ontving de CEDA Life Time Achievement Award vanwege zijn grote verdiensten voor de bedrijfstak. De kustingenieur is sinds zijn pensionering in 2016 senior adviseur bij GRA Consultancy en werkte daarvoor lange tijd bij Boskalis. De DPC Rising Start Award ging naar kustexpert Roderik Hoekstra van het onderzoeksinstituut Deltares. De jury prees zijn toewijding en brede activiteiten in kust- en offshore-engineering.

Lees meer over de Nederlandse winnaars en de prijzen voor het bedrijf Van Oord en Roderik Hoekstra.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie