secundair logo knw 1

Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen hebben een geactualiseerde versie van het boekje ‘Watermanagement in Nederland’ uitgebracht. De publicatie beschrijft de manier waarop het waterbeheer in Nederland is georganiseerd en is gepubliceerd in het Nederlands, het Engels en het Chinees.

‘Watermanagement in Nederland’ beschrijft de historie van het Nederlands waterbeheer en laat zien hoe de watersystemen functioneren. Tot de onderwerpen die aan bod komen behoren waterveiligheid, wateroverlast, watertekort en droogte, verzilting en waterkwaliteit.

De eerste versie van het naslagwerk stamt uit 2009. Rijkswaterstaat bracht toen het boekje Waterhuishouding en waterverdeling uit. In 2011 volgde nog een beperkte update. Roel Doef van Rijkswaterstaat nam enige tijd geleden het initiatief voor de nieuwe versie. “Er is sinds 2011 nogal wat veranderd op het vlak van waterbeheer. Zo is het Deltaprogramma erbij gekomen. De klimaatverandering – en zeker de droge zomer van 2018 – hebben ook voor meer aandacht voor waterbeheer gezorgd. Daarom was het tijd voor een uitgebreide versie”.

Nationale en regionale watersystemen
Een belangrijk verschil met de edities uit 2009 en 2011 is dat de focus is niet meer alleen ligt op het rijkswaterbeheer, maar ook op de waterschappen. “We wilden echt de verbinding leggen met de regionale watersystemen”, zegt Francien van Luijn. Van Luijn was vanuit Rijkswaterstaat betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe editie. “Deze versie heeft daarom een aangepaste structuur gekregen. Het is een coproductie met Herman Havekes van de Unie van Waterschappen. We wilden niet dat de waterschappen en het regionale waterbeheer een apart onderdeel van het boek zouden zijn, maar juist op integrale en vervlochten manier werden meegenomen”.

De publicatie is volgens Van Luijn in eerste instantie bedoeld voor professionals uit de watersector en het onderwijs. “Maar ze is ook geschikt voor mensen die mee willen denken over oplossingen voor de klimaatproblematiek, maar misschien niet beschikken over specifieke kennis van de watersystemen in Nederland. Dit boekje is een naslagwerk en zorgt ervoor dat iedereen toegang heeft tot de basisinformatie”. Doef: “De nadruk ligt op de systemen, maar naast de basisinformatie over het Nederlandse watermanagement is er ook aandacht voor toekomstige ontwikkelingen”.

Drietalig
Omdat het Nederlandse waterbeheer internationaal in de aandacht staat, zijn er een Engelse en Chinese versie uitgebracht. Doef: “Watermanagement is een exportproduct. We merken dat er vanuit Europa en landen daarbuiten interesse is in onze manier van werken. Een uitleg van onze aanpak is ook een promotie van wat we hier doen met water. Daarom leek het ons zinvol deze basisinformatie in meerdere talen beschikbaar te maken”.

MEER INFORMATIE
De brochure ‘Watermanagement in Nederland’

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie