Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen hebben een geactualiseerde versie van het boekje ‘Watermanagement in Nederland’ uitgebracht. De publicatie beschrijft de manier waarop het waterbeheer in Nederland is georganiseerd en is gepubliceerd in het Nederlands, het Engels en het Chinees.
‘Watermanagement in Nederland’ beschrijft de historie van het Nederlands waterbeheer en laat zien hoe de watersystemen functioneren. Tot de onderwerpen die aan bod komen behoren waterveiligheid, wateroverlast, watertekort en droogte, verzilting en waterkwaliteit.
De eerste versie van het naslagwerk stamt uit 2009. Rijkswaterstaat bracht toen het boekje Waterhuishouding en waterverdeling uit. In 2011 volgde nog een beperkte update. Roel Doef van Rijkswaterstaat nam enige tijd geleden het initiatief voor de nieuwe versie. “Er is sinds 2011 nogal wat veranderd op het vlak van waterbeheer. Zo is het Deltaprogramma erbij gekomen. De klimaatverandering – en zeker de droge zomer van 2018 – hebben ook voor meer aandacht voor waterbeheer gezorgd. Daarom was het tijd voor een uitgebreide versie”.
Nationale en regionale watersystemen
Een belangrijk verschil met de edities uit 2009 en 2011 is dat de focus is niet meer alleen ligt op het rijkswaterbeheer, maar ook op de waterschappen. “We wilden echt de verbinding leggen met de regionale watersystemen”, zegt Francien van Luijn. Van Luijn was vanuit Rijkswaterstaat betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe editie. “Deze versie heeft daarom een aangepaste structuur gekregen. Het is een coproductie met Herman Havekes van de Unie van Waterschappen. We wilden niet dat de waterschappen en het regionale waterbeheer een apart onderdeel van het boek zouden zijn, maar juist op integrale en vervlochten manier werden meegenomen”.
De publicatie is volgens Van Luijn in eerste instantie bedoeld voor professionals uit de watersector en het onderwijs. “Maar ze is ook geschikt voor mensen die mee willen denken over oplossingen voor de klimaatproblematiek, maar misschien niet beschikken over specifieke kennis van de watersystemen in Nederland. Dit boekje is een naslagwerk en zorgt ervoor dat iedereen toegang heeft tot de basisinformatie”. Doef: “De nadruk ligt op de systemen, maar naast de basisinformatie over het Nederlandse watermanagement is er ook aandacht voor toekomstige ontwikkelingen”.
Drietalig
Omdat het Nederlandse waterbeheer internationaal in de aandacht staat, zijn er een Engelse en Chinese versie uitgebracht. Doef: “Watermanagement is een exportproduct. We merken dat er vanuit Europa en landen daarbuiten interesse is in onze manier van werken. Een uitleg van onze aanpak is ook een promotie van wat we hier doen met water. Daarom leek het ons zinvol deze basisinformatie in meerdere talen beschikbaar te maken”.
MEER INFORMATIE
De brochure ‘Watermanagement in Nederland’