secundair logo knw 1

President Chandrikapersad Santokhi brengt met minister Riad Nurmohamed een bezoek aan ondergelopen wijken van Paramaribo | Foto Communicatie Dienst Suriname op Twitter

Waterdeskundigen uit Nederland gaan de Surinaamse overheid helpen bij de aanpak van de wateroverlast waar het land mee kampt na maanden van uitzonderlijke regenval. Het kabinet besloot vrijdag het Dutch Risk Reduction Team in te zetten om bijstand te verlenen aan Suriname. Ook geeft het financiële noodhulp, zijnde 200.000 euro.

De wateroverlast in Suriname duurt al drie maanden en is het gevolg van langdurige regen. Volgens deskundigen kan deze regenval nog maanden aanhouden. In grote delen van het land zorgt de wateroverlast voor problemen. In de hoofdstad Paramaribo lopen huizen onder water en blijven scholen gesloten omdat klaslokalen blank staan. 

Gebrekkig onderhoud aan afwateringskanalen en te kleine of ontbrekende afvoergoten zorgen voor slecht functionerende waterafvoer in Paramaribo. Delen van de laag gelegen stad lopen regelmatig onder, maar zo erg als nu is niet eerder voorgekomen. De wateroverlast treft momenteel 7.000 Surinamers.

Samenloop van omstandigheden
In dagblad Trouw schrijft minister Riad Nurmohamed van openbare werken de wateroverlast toe aan klimaatverandering, die tot hevige neerslag en meer overstromingen zal leiden. Maar hij spreekt ook over een ongelukkige samenloop van omstandigheden. “Paramaribo en andere kustvlaktedistricten zijn laaggelegen, zoals Nederland, en het is momenteel vloed. Ons ontwateringssysteem draait vooral op sluizen, en die gaan alleen open als het eb is. Als het hevig regent bij vloed, hebben we een groot probleem." De minister wil meer pompgemalen aanleggen die ook werken als het vloed is, maar dat kost geld en dat heeft het land niet of nauwelijks.

Eerder deze maand vroeg de Surinaamse regering Nederland om hulp bij de aanpak van de overstromingsproblemen. Het kabinet heeft daar vrijdag op gereageerd, door het inzetten van het Dutch Risk Reduction Team. Dat bestaat uit experts uit de Nederlandse watersector die op aanvraag advies geven bij het oplossen van dringende waterproblemen zoals overstromingen, watervervuiling en droogte.

In Suriname gaan ze helpen bij het in kaart brengen van de urgente waterproblemen en mogelijke oplossingen hiervoor, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) maakte voorts bekend dat Nederland 200.000 euro beschikbaar stelt als noodhulp, bedoeld voor voedsel, schoon drinkwater en onderwijs. Dat bedrag wordt overgemaakt aan de VN-organisatie UNICEF in Suriname.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie