secundair logo knw 1

De drooggevallen Bielheimerbeek in de Achterhoek in de zomer van 2018. Gaat het nu weer deze kant op? I Foto: Waterschap Rijn en IJssel

Het droogteseizoen is net begonnen, maar intussen loopt het neerslagtekort al aardig op omdat er amper regen valt. Het KNMI verwacht eind april een neerslagtekort van 72 millimeter. In diverse regio’s dalen de grondwaterstanden hard en zijn boeren gestart met beregenen.

Het neerslagtekort is op het moment 37 millimeter. Omdat tot het einde van april geen neerslag van betekenis wordt verwacht, loopt het tekort volgens het KNMI op naar ongeveer 72 millimeter. Het gaat hierbij om het verschil tussen de hoeveelheid regen die valt en de hoeveelheid vocht die verdampt uit gras. 

Zowel nu als over twee weken is het neerslagtekort hoger dan in dezelfde tijd van het jaar in 1976. Toen werd in de zomer het record van 363 millimeter gevestigd. De lente is daarmee erg droog en trouwens ook warm en zonnig begonnen. Het zou in mei twee keer zo veel als normaal moeten regenen om het neerslagtekort van eind april te compenseren. Dat wordt onwaarschijnlijk geacht.

Neerslagtekort april 2020

Het is nog te vroeg om hieraan al conclusies voor de rest van het jaar te verbinden, maar het verschil met de kletsnatte winter is wel duidelijk. In de eerste droogtemonitor van 2020 in verband met de officiële start van het droogteseizoen op 1 april spreekt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling van een normale uitgangssituatie. Door de vele regen in vooral februari waren de grondwatervoorraden goed aangevuld.

Dalende grondwaterstanden
Inmiddels zijn de grondwaterstanden alweer hard aan het dalen. Vooral in het oosten en zuiden van het land moeten agrariërs en natuurbeheerders rekening gaan houden met dreigende watertekorten. Boeren zijn in diverse gebieden erg vroeg begonnen met het beregenen van jonge aanplant. Zoals in de Achterhoek, waar het ook in 2018 en 2019 bijzonder droog was.

Woordvoerder Vanya Ginsel van Waterschap Rijn en IJssel noemt de situatie in deze streek ‘heel vervelend’ tegenover dagblad De Gelderlander. “De natuur is door de droogte van de afgelopen jaren kwetsbaar geworden. Op sommige plekken is er sprake van een zandbak. Juist nu hebben bomen en gewassen water nodig om te groeien. En het lijkt er op dat de regen voorlopig uitblijft.”

Waterschap Rijn en IJssel heeft - net als andere waterschappen - geleerd van de twee eerdere droge zomers. Ginsel: “In de winter zijn al maatregelen genomen om het water langer vast te houden. Dat doen we door duikers af te sluiten, zodat het water niet weg kan lopen richting de rivieren.” Boeren werken hieraan mee. “We hebben samen schotten geplaatst.”

Ook droog in Vlaanderen
In Vlaanderen slaat de droogte eveneens toe. Een maand geleden meldde de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) nog dat de grondwaterstanden grotendeels op peil waren. Inmiddels zijn na een droge periode de grondwaterstanden in ruim 45 procent van de meetplaatsen laag of te laag. De situatie is volgens de VMM wel wat beter dan in april 2019.

 

MEER INFORMATIE
KNMI over neerslagtekort en droogte
Eerste droogtemonitor LCW in 2020
VMM over situatie in Vlaanderen 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.