secundair logo knw 1

Het winnende Nereda-team. | Foto Royal HaskoningDHV

De Nereda afvalwaterzuiveringsinstallatie in Utrecht is bij de uitreiking van de Global Water Awards 2019 in de prijzen gevallen. De technologie van Royal HaskoningDHV won in de categorie 'Wast Water Project of the Year'.

De prijs werd deze week uitgereikt in Londen tijdens de Global Water Summit, de conferentie voor de internationale waterindustrie. De awards werden in elf categorieën toegekend aan de belangrijkste prestaties en technologische doorbraken in de mondiale watersector.

De Nereda-installatie in Utrecht was op de shortlist met in totaal 44 nominaties het enige Nederlandse project. In de categorie afvalwater had Utrecht concurrentie van projecten uit Taiwan, Bahrein en Tsjechië.

In de beschrijving worden de duurzame aspecten van het winnende Nederlandse project genoemd, samen te vatten onder 'de kleine footprint van de technologie'. De grote omvang van de installatie in Utrecht wordt gezien als een nieuwe stap in de ontwikkeling van het Nereda-concept en daarmee geldt de Utrechtse installatie als voorloper voor andere grootschalige projecten, zoals in Dublin en Blackburn.

De installatie die in opdracht van waterschap Stichtse Rijnlanden door de aannemerscombinatie Heijmans en GMB in de woonwijk Overvecht wordt gebouwd, zal in de loop van dit jaar in gebruik worden genomen. De installatie is begroot op 120 miljoen euro en gaat het afvalwater zuiveren van 430.000 inwoners.

Wereldwijd staan er inmiddels 65 Nereda-installaties. Bij de Nereda-technologie wordt het water gezuiverd met bacteriën in de vorm van slibkorrels. De installatie gebruikt minder energie en chemicaliën, neemt 4 x minder ruimte in beslag dan een traditionele installatie, geeft minder geluid- en stankoverlast en halveert het fosfaat en stikstofgehalte in het gezuiverde water.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.