secundair logo knw 1

Kitesurfen bij Oosterscheldekering (Rijkswaterstaat/Leo Adriaanse)

Hoe kan de relatie tussen het milieubeleid voor de zee en de volksgezondheid worden verbeterd? Deze vraag staat centraal in het nieuwe Europese onderzoeksproject SOPHIE. Van Nederlandse kant doen het onderzoekinstituut Deltares en het RIVM mee. Zij kijken naar innovatieve oplossingen en toekomstscenario’s.

Het project is deze maand van start gegaan en duurt tweeëneenhalf jaar. SOPHIE is de afkorting van ‘seas, oceans and public health in Europe’. De Europese Unie financiert dit onderzoek met 2 miljoen euro vanuit het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020. Het project brengt verschillende werelden bij elkaar, vertelt Anouk Blauw, projectleider bij Deltares. “Het gaat om het verbeteren van de relatie tussen mariene ecologie, milieu en volksgezondheid. Deze terreinen worden in samenhang bekeken.”

De kaders voor het milieubeleid voor de zee en het volksgezondheidsbeleid zijn volgens Blauw nu niet goed op elkaar afgestemd. Ook zijn de effecten van mariene ecologie en waterkwaliteit op de volksgezondheid en het welbevinden van mensen nog onvoldoende bekend. Blauw geeft een voorbeeld van slechte afstemming bij zwemwaterkwaliteit. “De kennis over de werking van watersystemen wordt nauwelijks benut voor de bescherming van de volksgezondheid. Monitoringresultaten van ziekteverwekkende bacteriën op zwemlocaties zijn vaak pas beschikbaar, wanneer de verontreiniging al voorbij is. Op basis van de bestaande kennis over watersystemen kun je voorspellen wanneer er een groot risico op verontreiniging bestaat en zwemmers alvast waarschuwen. Deze aanpak wordt in Engeland al gehanteerd.”

Aan het project SOPHIE doen onderzoeksinstellingen en andere partijen uit West- en Zuid-Europa mee. Zij nemen een breed scala aan onderwerpen onder de loep, zoals het verband tussen zwemwaterkwaliteit en volksgezondheid, de verspreiding van geneesmiddelenresten in het milieu en de gevolgen daarvan voor antibioticaresistentie en de invloed van kust- en zeetoerisme op welzijn. Deltares en het RIVM werken binnen het project samen om te demonstreren hoe meerwaarde voor gezonde ecosystemen en volksgezondheid kan worden gecreëerd door beide werelden beter te verbinden.

Blauw licht toe: “Wij brengen bijvoorbeeld binnen Nederland in kaart hoe de recreanten en aquacultuur in de Oosterschelde worden blootgesteld aan stoffen uit rioolwater, zoals bacteriën, geneesmiddelenresten en microplastics. Ook maken we een Europese inventarisatie van innovatieve oplossingen om de link tussen zeemilieu en volksgezondheid te versterken. Vervolgens worden per zeegebied workshops georganiseerd, onder meer voor de Noordzee en Middellandse Zee. We evalueren samen met lokale deskundigen en belanghebbenden de trends. Met welke innovatieve oplossingen kunnen de effecten van deze trends op de volksgezondheid worden geoptimaliseerd?”

Het huidige project is vooral bedoeld als verkenning, vertelt Blauw. “De zee beïnvloedt de volksgezondheid op veel verschillende manieren. We gaan de prioriteiten voor nader onderzoek bepalen in samenspraak met kennisinstituten, overheden en lokale belanghebbenden. Waar zijn de grootste zorgen, kansen en kennisleemten? Het resultaat is een strategische Europese onderzoeksagenda voor de toekomst.”

Lees meer over het project op de site van Deltares

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.