secundair logo knw 1

Afbeelding LTO Noord

Ondersteund door de provincie Zuid-Holland zet landbouworganisatie LTO Noord in op nieuwe manieren om werken en recreëren te verbinden. In twee polders gaan landbouwers samen in werkgroepen aan de slag om een business case te ontwikkelen.

Landbouwers en veehouders in de Zuid-Hollandse polders krijgen de komende jaren te maken met een flinke wateropgave door bodemdaling, verzilting en klimaatverandering. Landbouworganisatie LTO-Noord startte anderhalf jaar geleden met een initiatief om waterparken, combinaties van landbouw, natuur, recreatie en wonen in de polders, te onderzoeken. Het concept waterparken wordt ook ondersteund door de provincie. “Inmiddels hebben we in twee polders, of eigenlijk meer twee gebieden, werkgroepen van boeren gevormd. Samen gaan ze zoeken naar mogelijkheden om voedselproductie te verbinden met de wateropgave”, vertelt LTO Noord projectleider Tessa de Ruyter. De werkgroepen zijn gevormd door 11 boeren rond het dorp Ouddorp, in de kop van Goeree Overflakkee, en 18 boeren uit de omgeving van de Kagerplassen.

Verschillende uitdagingen
In beide gebieden spelen verschillende uitdagingen. Op Goeree Overflakkee speelt vooral verzilting een grote rol. Rond de Kagerplassen is bodemdaling de grootste bedreiging. “De boeren rond Ouddorp willen de bedreigingen van het zoute water ombuigen en kijken hoe ze een verdienmodel kunnen koppelen aan natuurbeheer. Rond de Kagerplassen, waar al heel veel recreatie is, willen de ondernemers proberen om hun werkzaamheden te verduurzamen en onder de aandacht te brengen bij de recreanten."

In beide gevallen volgt volgens De Ruyter uit het brede idee van een waterpark een concrete uitwerking waarbij boeren de productie van voedsel willen voortzetten, maar dan wel op een dusdanige manier dat ze de toekomstige wateropgaven het hoofd kunnen bieden.

Gemeenten en waterschappen betrekken
Eind van dit jaar hoopt De Ruyter dat alle boeren een businessplan hebben ontwikkeld. Ze probeert ook om gemeenten en waterschappen te betrekken bij de bijeenkomsten die de komende maanden georganiseerd zullen worden. “Gemeenten en waterschappen stellen zich tot nu toe positief op. Ze laten alleen nog niet zo duidelijk weten wat ze nu precies van de ondernemers verwachten. Terwijl zij wel die input nodig hebben. Ze willen immers een businessplan schrijven dat aansluit bij de wensen van deze partijen.”

 


MEER INFORMATIE
Waterparken toekomstmodel Zuid-Hollandse polders

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.