secundair logo knw 1

De 'Verdygo-stijl' is in Weert vrijwel volledig toegepast I foto: Waterschapsbedrijf Limburg

De nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie in Weert die volgens het modulaire Verdygo-concept is gebouwd, is operationeel. De bouwtijd was beduidend korter dan bij een traditionele aanpak. Het afvalwater wordt in Weert gezuiverd met de biologische Nereda-technologie.

Verdygo is een innovatieve ontwerp- en bouwtechniek die ontwikkeld is door Waterschapsbedrijf Limburg (WBL), een dochterbedrijf van Waterschap Limburg. Hierbij wordt met modules gewerkt. In Weert is een vrijwel volledige rwzi conform Verdygo gebouwd. Het waterschapsbedrijf heeft het concept de afgelopen jaren al gedeeltelijk toegepast op verschillende rwzi-locaties, onder meer in Hoensbroek, Roermond, Simpelveld en Wijlre. WBL gaat in 2021 de aanpak ook introduceren op de rioolwaterzuiveringen Panheel en Stein.

Bij de Verdygo-installatie in Weert is sprake van een schaalvergroting ten opzichte van de Verdygo-installatie in Simpelveld. Verder is het systeem doorontwikkeld op basis van leerpunten over de standaardisatie en uitwisselbaarheid van modules. Een bijkomend aspect is dat de locatie in Weert de ruimte biedt om de installatie zo op te stellen dat alle modules optimaal bereikbaar zijn.

Bovengrondse tanks
De nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie in Weert heeft geen ingegraven bassins, maar bestaat uit bovengrondse tanks en losse modules. Deze modules hebben het formaat van standaardcontainers die aan elkaar worden gekoppeld. “De modules kunnen middels ‘plug and play’ gemakkelijk worden vervangen en er kan naar behoefte eenvoudig worden opgeschaald en afgeschaald”, aldus WBL. “De mogelijkheden van Verdygo zijn letterlijk en figuurlijk onbegrensd.” Er wordt zelfs gesteld: “Met de introductie van Verdygo heeft Waterschapsbedrijf Limburg afvalwaterzuivering als het ware opnieuw uitgevonden.”

De Verdygo-installatie in Weert is in elf maanden gebouwd, terwijl de bouw van een traditionele rioolwaterzuiveringsinstallatie zo’n twee jaar duurt. De korte bouwtijd is volgens Waterschapsbedrijf Limburg te danken aan intensieve samenwerking met de partners Mobilis, Croonwolter&Dros, Tauw, RWB en Royal HaskoningDHV. Door toepassing van Verdygo liggen de jaarlijkse netto kosten voor bouw, onderhoud en bediening (de zogeheten ‘total cost of ownership’) ruim 20 procent lager.

Het modulaire systeem past bij het doel van WBL om zoveel mogelijk circulair te zijn. Zo is een pomp of compressor niet in beton gegoten, maar een flexibel onderdeel van de installatie. Verdygo-modules die worden vervangen, krijgen een nieuwe bestemming.

Toepassing van Nereda
Voor het zuiveringsproces is de biologische Nereda-technologie van Royal HaskoningDHV gebruikt. De kern hiervan is dat aërobe bacteriën die groeien in compacte korrels, het afvalwater zuiveren. De nieuwe Nereda-zuivering is enkele weken geleden opgestart. Na een korte periode dat het water nog werd nagezuiverd in de oude zuivering, voldoen de prestaties nu. De nieuwe Nereda-installatie is daarom losgekoppeld van de oude installatie en loost rechtstreeks op de Zuid-Willemsvaart.

“Dankzij de toepassing van de energiezuinige Nereda-zuiveringstechnologie kan op energie-efficiëntere wijze aan de aangescherpte eisen uit de Europese Kaderrichtlijn Water worden voldaan”, meldt WBL. In verband met verduurzaming is in Weert ook een nieuwe warmtekrachtkoppeling-installatie geplaatst. Die zet het geproduceerde biogas met een hoger rendement om in elektriciteit en warmte.

 

MEER INFORMATIE
WBL over nieuwe rwzi in Weert
Toelichting op Verdygo
Innovatieplatform WBL - Vallei en Veluwe
Eerste toepassing van Verdygo 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.