secundair logo knw 1

Waterschapsbedrijf Limburg, een dochterbedrijf van waterschap Limburg, en waterschap Vallei en Veluwe richten samen een innovatieplatform op. Binnen dit platform willen ze de Verdygo-techniek verder ontwikkelen. Met deze techniek kunnen rioolwaterzuiveringsinstallaties worden ontworpen en gebouwd.

Vorige week ondertekenden de dijkgraven van waterschapsbedrijf Limburg en waterschap Vallei en Veluwe een intentieverklaring om de Verdygo-techniek samen verder te ontwikkelen. Met deze, door het waterschapsbedrijf Limburg ontwikkelde techniek, kunnen rioolwaterzuiveringsinstallaties op een modulaire wijze worden ontworpen en gebouwd. De techniek is al toegepast bij de Limburgse rioolwaterzuiveringsinstallaties in Roermond en Simpelveld.

De kern van Verdygo is de modulaire manier van ontwerpen en bouwen met behulp van bestaande technologieën. “Dat maakt het in vergelijking met reguliere systemen 20% goedkoper om te bouwen en 25% goedkoper om te onderhouden,” vertelt Michel Bouts, bestuurder van het Waterschapsbedrijf Limburg. “Zowel financieel als op duurzaamheidsgebied is door dit soort samenwerkingen dus mooie winst te behalen.”

Dankzij de samenwerking kan de Limburgse techniek ook elders in Nederland worden toegepast. Vallei en Veluwe verwacht dat de modulaire bouwwijze bij zal dragen aan de circulaire ambities van het waterschap. “Maar binnenkort zit ik ook bij waterschap Aa en Maas om tafel,” zegt Bouts, “en ook vanuit het buitenland is interesse. Wij werken op een transparante manier, al onze data zijn openbaar en toegankelijk. Binnen het innovatieplatform kunnen we samenwerken om de techniek verder te ontwikkelen, afhankelijk van de precieze behoeftes die er leven.”

Als eerste stap ontwikkelen Waterschapsbedrijf Limburg en Vallei en Veluwe samen een unit om cellulose terug te winnen uit afvalwater. Bouts: “Daar is Vallei en Veluwe nu naar op zoek. We hopen dit jaar de unit te kunnen plaatsen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.