secundair logo knw 1

Nederland en Duitsland werken de komende vier jaar samen aan diverse projecten om de Rijn gezonder en natuurlijker te maken. Onder de noemer ‘De Rijn Verbindt/Der Rhein Verbindet’ worden trekvissen uitgezet, rivierbos aangelegd en komen er bloemrijke dijken. 

Afgelopen week is het officiële startsein gegeven voor ‘De Rijn Verbindt’. Het gaat om een zogeheten Interreg-project met Europese subsidie, waarin tien Duitse en Nederlandse organisaties samenwerken aan ‘een gezonde, groene en levende Rijn’. Het project bouwt voort op het netwerk en de kennis ontwikkeld door de Groen Blauwe Rijn Alliantie (GBRA). De uitvoering van het project gebeurt tussen 2023-2026. 

De belangrijkste pijlers van ‘De Rijn Verbindt’ zijn:

  • Vermindering van de plasticvervuiling in en langs de rivier. Ook moeten er opruimacties komen langs de oevers, waarbij minstens 200 vuilniszakken met zwerfvuil worden verzameld. 
  • Het ontwikkelen van rivierbos, een ecologische corridor tussen de Niederrhein en Rijnstrangen en bloemrijke dijken in Kleve en Wesel in Duitsland. 
  • Het uitzetten van steur en elft in de Rijn bij Wamel, Nijmegen, Emmerich en Wesel. Het gaat in totaal om 500 jonge steuren en circa 300.000 larven van elften. Beide soorten zijn riviervissen die vanouds voorkomen in de Rijn, maar die begin vorige eeuw verdwenen door overbevissing en vervuiling. 
  • Onderzoek naar het gedrag van trekvissen op de Oude IJssel en de IJssel. 
  • Het plaatsen van rivierhout op twee plekken langs de Rijn in Duitsland. Rivierhout zijn verankerde dode bomen die de soortenrijkdom onder water moeten vergroten. 

‘De Rijn Verbindt’ kent de volgende partners: Rijkswaterstaat-Oost Nederland, ARK Rewilding, Biologisch Station im Kreis Wesel, NABU Naturschutzstation Niederrhein, RAVON, Sportvisserij Nederland, Naturschutz Zentrum im Kreis Kleve, Rheinischer Fisschereiverband, De Bastei Nijmegen, Schloss Benrath. 

De financiering van ‘De Rijn Verbindt’ is mogelijk gemaakt door het Interreg-fonds van de Europese Unie, provincie Gelderland en het Ministerium fur Wirtschaft, Industrie, Klimaschutz und Energie des Landes Nordrhein-Westfalen. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie