secundair logo knw 1

Naast de sluis in de oude zeedijk in het Groningse dorp Zoutkamp wordt een nieuw gemaal gebouwd I foto: Noorderzijlvest

Het project Nieuwe Waterwerken Zoutkamp van Waterschap Noorderzijlvest is onderscheiden met de Duurzame Parel 2021. Dit is een initiatief van de Green Deal Duurzaam GWW.

De green deal is in 2017 ondertekend door ruim zestig partijen uit de sector van grond-, weg- en waterbouw. Hun ambitie is om duurzaamheid een integraal onderdeel te laten zijn van bouwprojecten. Om dat te stimuleren, worden er jaarlijks enkele Duurzame Parels uitgereikt. Ditmaal zijn er twee winnaars: Nieuwe Waterwerken Zoutkamp en een project voor een nieuwe weg van de provincie Noord-Brabant.

Nieuw gemaal gebouwd
Noorderzijlvest gaat in het Groningse dorp Zoutkamp (gemeente Het Hogeland) een nieuw modern gemaal bouwen. Dit komt te liggen in de voormalige zeedijk direct naast de Hunsingosluis, een rijksmonument. Deze sluis wordt omgebouwd tot een schutsluis voor beroeps- en recreatievaart. Vissen zullen het gemaal en de schutsluis kunnen passeren. De regionale waterkering in Zoutkamp wordt verlegd naar de zeedijk, waardoor deze oude waterkering zijn vroegere functie terugkrijgt.

De uitvoering van de maatregelen is gepland vanaf 2023. Het project is volgens het waterschap nodig om nadelige effecten van klimaatverandering te voorkomen. Hiermee wordt de waterveiligheid gewaarborgd. Ook worden er kansen benut om in Zoutkamp cultuurhistorie, leefbaarheid, economie en recreatie een positieve impuls te geven.

Duurzaamheid geïntegreerd in project
De beoordelingscommissie noemt Nieuwe Waterwerken Zoutkamp en het andere winnende project mooie voorbeelden van duurzaamheid als ‘business as usual’. “Duurzaamheid is geïntegreerd in het project door vanaf een vroeg stadium opdrachtgever en opdrachtnemer te laten samenwerken. Het projectteam betrok de gebiedspartners en andere stakeholders bij het besluitvormingsproces. Communicatie zowel binnen als buiten de organisaties kreeg veel aandacht. Verder stuurt het project op een duurzaam ontwerp en een duurzame uitvoering door het toepassen van de Aanpak Duurzaam GWW en instrumenten zoals de Omgevingswijzer en de CO2-Prestatieladder.”

MEER INFORMATIE
Projectpagina op site Noorderzijlvest
Bericht over de twee duurzame parels

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.