secundair logo knw 1

Meer groen moet bijdragen aan verkoeling op warme dagen en wateropvang bij hoosbuien l Foto NK Tegelwippen

De vijfde editie van het NK Tegelwippen, waarvoor vandaag het startschot is gegeven, moet alle records gaan verbreken. Ruim 180 gemeenten hebben zich als deelnemer aangemeld, al vroeg in de zomer wordt naar verwachting de 10 miljoenste tegel gewipt en er wordt gestreden om ‘de langste geveltuin van Nederland’.

Sinds het begin van het NK Tegelwippen in 2020 zijn in Nederland bijna 9 miljoen tegels verruild voor groen. Dat zijn volgens de organisatie ongeveer 160 voetbalvelden. Vorig jaar deden 173 gemeenten mee, iets meer dan de helft van het totaal. Arnhem ging toen met 462.000 verwijderde tegels aan kop en werd daarvoor beloond met de Gouden Tegel. 

Onder het motto ‘Heel Holland wipt’ kan iedereen tot en met 31 oktober dit jaar weer meedoen. Met creatieve acties ondersteunen gemeenten hun inwoners bij de groene transformatie. Gewipte tegels van 30 bij 30 centimeter die zijn vervangen door groen kunnen doorgegeven worden via de website van het NK Tegelwippen. 

Daar wordt het totale aantal bijgehouden per gemeente en via de Nationale Tegelteller. Ook inwoners van gemeenten die niet meedoen kunnen hun verwijderde tegels hier melden. Naast de Gouden Tegel is er de Gouden Schep voor drie gemeenten (in verschillende klassementen) met de meeste gewipte tegels per inwoner. 

Snelwippen
Het NK Tegelwippen is een initiatief van creatief bureau Frank Lee en het collectief Dus Wat Gaan Wij Doen en wordt gesteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zij willen hiermee stimuleren dat inwoners stoep- en tuintegels vervangen door planten, bloemen en struiken.

Het idee erachter is dat groen bijdraagt aan verkoeling op warme dagen en water opvangt bij hoosbuien. De competitie maakt deel uit van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’, een samenwerking van overheden, brancheorganisaties, natuurverenigingen, waterbeheerders en tuinorganisaties. 

Het NK ging vandaag van start met een filmpje over ‘het eerste Nederlandse record snelwippen’. "Dat is met een knipoog", vertelt Remco Moen Marcar van de organisatie. "Het gaat uiteindelijk niet om wie de snelste is, maar wie de meeste tegels wipt. En we doen ook weer een recordpoging om de de langste geveltuin."

Bakfiets vol boompjes
In het hele land vinden vandaag activiteiten plaats om de start luister bij te zetten. Zo wipt wethouder Johnas van Lammeren in Amersfoort de eerste van 3700 tegels bij de Sara Burgerhartsingel. Daarna opent hij een expositie rond het NK Tegelwippen in Het Groene Huis.

In Geldrop-Mierlo gaat wethouder Frans Stravers op pad met een bakfiets vol kleine boompjes en planten om eigenhandig tegels door groen te vervangen. In Amsterdam-Noord nemen docenten en kinderen de schep ter hand om een volledig versteend schoolplein te vergroenen en in Lelystad kunnen inwoners zich aanmelden voor een Groene Straat Make-over.

Ook in Vlaanderen is de competitie vandaag van start gegaan. Vorig jaar werd hier voor het eerst het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen gehouden, waaraan gelijk al 172 gemeenten deelnamen die samen bijna 3 miljoen tegels verwijderden. Grote winnaar was toen Brugge, waar bijna 375.000 tegels werden ingeruild voor groen.  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland
Dat klinkt allemaal mooi, maar wat als er in de tussentijd een zware storm met hoog water langskomt? Jullie spreken jezelf gewoon tegen. Jullie zeggen dat de duinen, om de veiligheid te waarborgen,  minimaal 7,64m hoog en 43 meter breed moeten zijn. Dat zijn die z.g. 'kerven' absoluut niet. Maar dat zou geen probleem zijn, want de golven doven uit op het oplopende profiel. Hoe kunnen beide beweringen tegelijkertijd waar zijn? Graag een goed onderbouwde reactie. 
Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams
@Peter VonkRijkswaterstaat schrijft:
'Iedere keer als de sluisdeur opengaat, stroomt er 10 miljoen kilo zout het Noordzeekanaal in.'