secundair logo knw 1

Meer groen moet bijdragen aan verkoeling op warme dagen en wateropvang bij hoosbuien l Foto NK Tegelwippen

De vijfde editie van het NK Tegelwippen, waarvoor vandaag het startschot is gegeven, moet alle records gaan verbreken. Ruim 180 gemeenten hebben zich als deelnemer aangemeld, al vroeg in de zomer wordt naar verwachting de 10 miljoenste tegel gewipt en er wordt gestreden om ‘de langste geveltuin van Nederland’.

Sinds het begin van het NK Tegelwippen in 2020 zijn in Nederland bijna 9 miljoen tegels verruild voor groen. Dat zijn volgens de organisatie ongeveer 160 voetbalvelden. Vorig jaar deden 173 gemeenten mee, iets meer dan de helft van het totaal. Arnhem ging toen met 462.000 verwijderde tegels aan kop en werd daarvoor beloond met de Gouden Tegel. 

Onder het motto ‘Heel Holland wipt’ kan iedereen tot en met 31 oktober dit jaar weer meedoen. Met creatieve acties ondersteunen gemeenten hun inwoners bij de groene transformatie. Gewipte tegels van 30 bij 30 centimeter die zijn vervangen door groen kunnen doorgegeven worden via de website van het NK Tegelwippen. 

Daar wordt het totale aantal bijgehouden per gemeente en via de Nationale Tegelteller. Ook inwoners van gemeenten die niet meedoen kunnen hun verwijderde tegels hier melden. Naast de Gouden Tegel is er de Gouden Schep voor drie gemeenten (in verschillende klassementen) met de meeste gewipte tegels per inwoner. 

Snelwippen
Het NK Tegelwippen is een initiatief van creatief bureau Frank Lee en het collectief Dus Wat Gaan Wij Doen en wordt gesteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zij willen hiermee stimuleren dat inwoners stoep- en tuintegels vervangen door planten, bloemen en struiken.

Het idee erachter is dat groen bijdraagt aan verkoeling op warme dagen en water opvangt bij hoosbuien. De competitie maakt deel uit van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’, een samenwerking van overheden, brancheorganisaties, natuurverenigingen, waterbeheerders en tuinorganisaties. 

Het NK ging vandaag van start met een filmpje over ‘het eerste Nederlandse record snelwippen’. "Dat is met een knipoog", vertelt Remco Moen Marcar van de organisatie. "Het gaat uiteindelijk niet om wie de snelste is, maar wie de meeste tegels wipt. En we doen ook weer een recordpoging om de de langste geveltuin."

Bakfiets vol boompjes
In het hele land vinden vandaag activiteiten plaats om de start luister bij te zetten. Zo wipt wethouder Johnas van Lammeren in Amersfoort de eerste van 3700 tegels bij de Sara Burgerhartsingel. Daarna opent hij een expositie rond het NK Tegelwippen in Het Groene Huis.

In Geldrop-Mierlo gaat wethouder Frans Stravers op pad met een bakfiets vol kleine boompjes en planten om eigenhandig tegels door groen te vervangen. In Amsterdam-Noord nemen docenten en kinderen de schep ter hand om een volledig versteend schoolplein te vergroenen en in Lelystad kunnen inwoners zich aanmelden voor een Groene Straat Make-over.

Ook in Vlaanderen is de competitie vandaag van start gegaan. Vorig jaar werd hier voor het eerst het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen gehouden, waaraan gelijk al 172 gemeenten deelnamen die samen bijna 3 miljoen tegels verwijderden. Grote winnaar was toen Brugge, waar bijna 375.000 tegels werden ingeruild voor groen.  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.