secundair logo knw 1

De Drentsche Aa | Foto Jiří Komárek Wikimedia Commons

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voerde in 2022 meer dan 500 controles uit naar de juiste toepassing van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Twee derde van de geïnspecteerde telers houdt zich aan de regels. Een derde doet dat niet. De NVWA vindt dat zorgwekkend. Branchevereniging LTO noemt dit percentage niet representatief voor de gehele sector.

De inspecties van de NVWA vonden onder andere plaats in de akkerbouw, bloembollenteelt, fruitteelt en groenteteelt. Er werd gecontroleerd op de juiste toepassing van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Dat uit de inspecties bleek dat een derde van de telers zich niet aan de regels houdt, baart de NVWA zorgen omdat er risico’s voor mens, dier en milieu kunnen ontstaan, met name ook voor de waterkwaliteit. Ook constateert de autoriteit al langer een lage naleving op het gebied van gewasbescherming. Volgens de NVWA duidt dit op een structureel probleem.

Daarom kijkt de voedsel- en warenautoriteit naar nieuwe controlevormen, bijvoorbeeld in samenwerking met waterschappen. Ook wordt bezien of het mogelijk is strengere straffen op te leggen. Over de situatie wil de NVWA in gesprek met de brancheorganisaties.

Branchevereniging LTO laat in een reactie weten het door de NVWA vastgestelde percentage niet representatief voor de gehele sector te vinden. De LTO schrijft dat de NVWA haar controles mede baseert op een risicobenadering, ‘zoals herhalingsbezoeken van bedrijven die eerder beboet zijn of gerichte meldingen.’

LTO schrijft verder het belangrijk te vinden dat iedereen zich houdt aan de geldende regels bij de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. De brancheorganisatie pleit voor vereenvoudigde regelgeving om de naleving eenvoudiger te maken en zet in op het vergroten van de bewustwording en kennisstand van telers en tuinders.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    H. Laros · 1 years ago
    Dit is een zwart-wit analyse uitkomst van de NVWA.Niet zo lang geleden werd ook zo’n enquete online uitgevoerd en concludeerde men een kennis leemte bij de gebruikers. Daarbij hadden ze zich achter de oren moeten krabben en concluderen dat het geen realistische uitslag was. Alle gebruikers zijn gecertificeerd en hebben voldoende kennis van hun specifieke middelen gebruik en toepassing inclusief regelgeving. Dat kennisniveau is hoger dan bij de NVWA-inspecteurs dat verzeker ik u.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie