secundair logo knw 1

Drinkwaterbedrijf Oasen stelt dat zijn drinkwater veilig is. Het bedrijf reageert daarmee op de berichten dat de stof GenX op diverse plaatsen in Zuid-Holland is aangetroffen in het leidingwater.

Uit zorg over de kwaliteit van het drinkwater wil de provincie de lozing van de stof aan banden leggen. Dat stelt het Algemeen Dagblad op basis van vertrouwelijke stukken. Het chemiebedijf Chemours in Dordrecht loost de stof GenX, die vrijkomt bij de productie van Teflon, in de Merwede. Daarvoor heeft het bedrijf een vergunning, het mag jaarlijks 6.400 kilo afvalwater met de stof lozen.

GenX is omstreden. De stof wordt in de media als kankerverwekkend omschreven op basis van onderzoek en uitspraken van toxicologen. Chemours bestrijdt dit en stelt dat GenX, dat het bedrijf bij de Teflonproductie is gaan gebruiken ter vervanging van het kankerverwekkende PFOA (prefluoroctaanzuur), niet als kankerverwekkend is geclassificeerd.

Los van deze bespiegelingen wil de provincie de vergunning aanpassen. Oasen en ook Rijkswaterstaat steunen de provincie daarin. Beide partijen willen dat Chemours op korte termijn de lozing terugbrengt tot 2.000 kilo en daarna zo snel mogelijk stopt met het lozen van de stof, schrijft het AD.

In een verklaring stelt Oasen dat de lozing van GenX op dit moment geen invloed heeft op de kwaliteit van het drinkwater. “We vinden nergens de stof GenX boven de veilig geachte en zeer strenge norm, dus vanuit het perspectief van Volksgezondheid zit de stof niet in het kraanwater. We moeten zorgen dat dit ook zo blijft.”

Het drinkwaterbedrijf zegt dat het maatregelen moet treffen als de lozing niet stopt. “Als de lozing van Chemours doorgaat dan zijn we genoodzaakt om in de toekomst extra zuiveringsstappen bij te bouwen. Dat kost miljoenen en we vinden dat die rekening niet op het bordje van onze klanten terecht moet komen. Daarom ondersteunen we de beweging van de overheid om de vergunning van Chemours af te bouwen.”

In een reactie op de berichten stelde woordvoerder Jeroen Bruning van Chemours in een vraaggesprek met BNR Nieuwsradio dat het bedrijf best wil stoppen met lozing van GenX, maar pas nadat er een alternatief is gevonden. Volgens Bruning wacht Chemours op een plan vanuit de provincie. Daar wordt, aldus BNR, gereageerd met de mededeling dat ze alleen over de vergunning gaan en niet over mogelijke alternatieven.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie