In 2023 leverde Oasen 46 miljoen kubieke meter drinkwater aan ruim 800.000 inwoners en 3.400 bedrijven. Dat is 2,4 procent minder dan in 2022. Het drinkwaterbedrijf noemt het lagere watergebruik - twee jaar op rij - opvallend. “Bovenal omdat het inwonersaantal in ons voorzieningsgebied het afgelopen jaar wel is gestegen.” Op middellange termijn ziet het plaatje er anders uit: in 2030 verwacht het drinkwaterbedrijf 15 tot 20 procent meer drinkwater te moeten leveren. "Onze huidige capaciteit is daar niet op ingericht.”
Zonder maatregelen zouden we na 2030 onze reservecapaciteit moeten aanspreken, schrijft Oasen in het jaarverslag over 2023. Volgens het drinkwaterbedrijf gaat de vraag naar drinkwater jaarlijks stijgen met 8 miljard liter in 2030. Tot 2050 neemt dit toe naar 14 miljard liter. Om in deze groeiende watervraag te kunnen blijven voorzien zijn aanvullende winlocaties nodig, stelt het drinkwaterbedrijf.
Daar wordt ook naar gezocht. Het drinkwaterbedrijf onderzoekt 7 locaties die mogelijk ingezet kunnen worden voor de drinkwatervoorziening. Deze bevinden zich in de door de provincie Zuid-Holland aangewezen Aanvullende Strategische Voorraden. Die liggen aan beide zijden van rivier de Lek in de Krimpenerwaard en de Alblasserwaard.
Bij de zoektocht naar nieuwe winlocaties worden verschillende dilemma’s zichtbaar, schrijft het drinkwaterbedrijf. Zo spelen er meerdere belangen (woningbouw, natuur), maar ook lopen drinkwaterbedrijven tegen juridische en bestuurlijke belemmeringen aan. "Een voorbeeld is de lange doorlooptijd voor alle benodigde vergunningen. Als overheden geen actie ondernemen, staan drinkwaterbedrijven met hun rug tegen de muur", aldus het drinkwaterbedrijf in het jaarverslag.
Kwaliteit onder druk
Het drinkwaterbedrijf maakt drinkwater van oevergrondwater afkomstig van rivier de Lek. Langs de rivier wordt oevergrondwater opgepompt dat tot 100 meter diep onder de grond stroomt. De kwaliteit daarvan staat onder druk, aldus het drinkwaterbedrijf.
In het jaarverslag staat: “We zien de kwaliteit van bronnen in bepaalde regio’s achteruitgaan. Dat is een ongewenste ontwikkeling. Een schone bron blijft voor ons als drinkwaterbedrijf het uitgangspunt.”
De praktijk is anders. Het aantal nieuwe milieuvreemde stoffen en de concentraties van deze ongewenste stoffen in het milieu nemen toe, schrijft het drinkwaterbedrijf. “Dat zien we terug in onze bronnen. Ook de droge en warme zomers hebben effect op de kwaliteit van onze drinkwaterbronnen. Dit zorgt voor verzilting van de bronnen.”
Membranen
Het drinkwaterbedrijf anticipeert op de bronvervuiling door water te gaan zuiveren met membranen. Op 22 juni vorig jaar werd het nieuwe zuiveringsstation in Nieuw-Lekkerland met 'one step reverse osmosis' geopend. “Daarmee namen we onze eerste drinkwaterzuivering in gebruik die volledig op basis van membraanfiltratie drinkwater maakt.”
Dit jaar wordt in Kamerik de volgende zuivering op basis van membraanfiltratie drinkwater in gebruik genomen; een complex project omdat de nieuwe zuivering neergezet wordt terwijl de bestaande zuivering door blijft draaien.