secundair logo knw 1

De grootste toename van het waterverbruik voor gewassen is in de tropen l Foto Unsplash/Boudewijn Huysmans

De meeste gewassen zijn de afgelopen decennia minder water gaan verbruiken, maar toch is de totale ‘watervoetafdruk’ van de gewasproductie toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van de Universiteit Twente. De onderzoekers becijferden dat nu bijna 7 biljoen kubieke meter nodig is, ongeveer 2400 liter per persoon per dag.

De grootste slurpers zijn oliepalmvruchten, sojabonen en maïs. Deze drie gewassen verklaren de helft van de toename van de totale watervoetafdruk van de gewasproductie tussen 1990 en 2019.

De Twentse onderzoekers analyseerden de historische veranderingen in de hoeveelheid water die wereldwijd wordt verbruikt om de 175 belangrijkste gewassen te verbouwen. In Environmental Research Letters schrijven zij over hun bevindingen. 

Bijna 80 procent van de geanalyseerde gewassen had in 2019 minder water per ton nodig dan in 1990, zo blijkt uit de gebruikte simulaties. Die productiviteitswinst was echter onvoldoende om te voorkomen dat de wereldwijde totale watervoetafdruk van de gewasproductie in deze periode met bijna 30 procent toenam. 

Blauw en groen water
3110 Oleksandr MialykOleksandr Mialyk"Daarmee komen we voor 2019 uit op 6,8 biljoen kubieke meter voornamelijk groen water, dat is ongeveer 2400 liter per persoon per dag", aldus onderzoeker Oleksandr Mialyk. "We produceren nu dus meer gewassen per waterdruppel, maar hebben in totaal meer waterdruppels nodig."

In de studie wordt onderscheid gemaakt tussen groen water, dat afkomstig is van neerslag, en blauw water, dat afkomstig is van irrigatie en ondiep grondwater. Deze twee soorten spelen verschillende rollen in ecosystemen en in de samenleving.

De grootste stijging (90 procent) van het waterverbruik vond plaats in de periode 2000­-2019. De onderzoekers zien drie belangrijke sociaaleconomische drijfveren. Allereerst is dat de versnelde globalisering en economische groei, waardoor de consumptie wereldwijd is toegenomen. 

Als tweede een verschuiving in ons dieet naar meer waterintensieve producten, zoals dierlijke producten, gezoete dranken en suikerhoudend en vet voedsel. En als derde de groene agenda's van overheden die de productie van biobrandstoffen op basis van gewassen stimuleren.

 

Fig 1. Global crop water consumption hotspotsWereldwijde hotspots van waterverbruik voor gewassen l Beeld University of Twente

Oplossingen
India, China en de Verenigde Staten komen in het onderzoek naar voren als de grootste waterverbruikers. De grootste toename deed zich echter voor in de tropen en die gaat daar vaak gepaard met andere milieueffecten zoals ontbossing en verlies aan biodiversiteit. 

Volgens de onderzoekers zal de druk op het waterverbruik voor de gewasproductie in de komende decennia nog verder toenemen. Toch zijn er volgens hen wel kansen om de beperkte groene en blauwe watervoorraden te sparen, bijvoorbeeld door de productiviteit van gewaswater te verhogen en door de productie te verschuiven naar regio's met minder waterschaarste. 

"Ons onderzoek toont aan dat we veel problemen hebben", besluit Mialyk. "Nu is het tijd om te werken aan oplossingen voor een meer waterduurzame toekomst van de gewasproductie."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Peter VonkRijkswaterstaat schrijft:
'Iedere keer als de sluisdeur opengaat, stroomt er 10 miljoen kilo zout het Noordzeekanaal in.'
Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan.