secundair logo knw 1

Vervuilde rivier in Bangladesh I foto: Maruf Rahman via Pixabay

Wereldwijd kan vier vijfde van de stedelijke bevolking later deze eeuw te maken krijgen met matige tot sterke waterverontreiniging. Met geavanceerde zuiveringstechnieken is hieraan wat te doen, maar zeker in Afrika blijft de beschikbaarheid van schoon water een groot probleem. Dit blijkt uit een vooral Nederlands onderzoek waarin de situatie bij ruim tienduizend rivieren is bekeken.

De druk op schoon water neemt volgens de onderzoekers toe, omdat steeds meer mensen in steden gaan wonen. Dat vormt een bedreiging voor het halen van de duurzame ontwikkelingsdoelen 6 (verzeker toegang tot duurzaam beheer van water en sanitatie voor iedereen) en 11 (maak steden en menselijke nederzettingen inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam).

Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR), Open Universiteit, Universiteit Utrecht, Planbureau voor de Leefomgeving, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en een Chinese kennisinstelling. Zij hebben de effecten van verstedelijking op de verontreiniging van rivieren bekeken. Daarbij is de toestand in 10.226 rivieren wereldwijd onder de loep genomen.

Combinatie van verontreinigingen bekeken
Er zijn vijf scenario’s uitgewerkt voor watervervuiling in 2010, 2050 en 2100, rekening houdend met sociaaleconomische ontwikkelingen en verschillende niveaus van verstedelijking en efficiëntie van afvalwaterzuivering (zie figuur). In eerdere studies lag de focus op afzonderlijke verontreinigende stoffen. Dat heeft volgens de onderzoekers waarschijnlijk geleid tot een onderschatting van de impact van verstedelijking op waterverontreiniging.

Zij hebben daarom een combinatie van meerdere typen gekwantificeerd: nutriënten, microplastics, een chemische stof (triclosan) en een ziekteverwekker (Cryptosporidium). De onderzoekers stellen vast dat als het scenario van sterke verstedelijking werkelijkheid wordt, straks ongeveer 80 procent van de wereldbevolking leeft in deelstroomgebieden met meerdere typen watervervuiling. In veel gebieden is het echter technisch wel mogelijk om toekomstige verontreiniging te voorkomen door geavanceerde methoden van afvalwaterzuivering.

Veel grotere vervuiling in Afrika
Momenteel is er sprake van een ernstige vervuiling van rivieren in Europa, Zuidoost-Azië en Noord-Amerika, maar de onderzoekers constateren een verschuiving. Zo kunnen veel rivieren in Europa en Noord-Amerika schoner worden. In Afrika dreigt het juist de verkeerde kant op te gaan. Hier kan de waterverontreiniging aan het eind van de eeuw zelfs elf tot achttien keer hoger zijn dan in 2010, mede als gevolg van een sterke bevolkingsgroei. Daardoor blijft het halen van de duurzame ontwikkelingsdoelen een forse uitdaging.

Volgens Maryna Strokal, onderzoeker watersystemen bij WUR, is Afrika momenteel verantwoordelijk voor minder dan 5 procent van de wereldwijde riviervervuiling. “In het scenario met sterke verstedelijking kan dit doorgroeien tot 50 procent. Deze ontwikkeling moeten de overheden serieus nemen. Dat we in kaart kunnen brengen wat de effecten van de verstedelijking op waterkwaliteit gaat zijn, zorgt er hopelijk voor dat er op tijd een aanpak klaar ligt.”

Scenarios riviervervuiling
Beeld van hoe de riviervervuiling (een of meerdere typen van verontreiniging) verandert in drie periodes en volgens vijf scenario's. In deze scenario's wordt lage, matige of hoge verstedelijking gecombineerd met een laag, matig of hoog niveau van beheer van watervervuiling. (Bron: onderzoeksartikel in npj Urban Sustainability)

 

MEER INFORMATIE
WUR over het onderzoek
Publicatie npj Urban Sustainability
H2O Actueel: plastic vervuiling

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.