secundair logo knw 1

Beeld van een drooggevallen Vlootbeek in het zuiden van Limburg I foto: Waterschap Limburg

Waterschap Limburg stelt een onttrekkingsverbod in voor Midden- en Noord-Limburg en het stroomgebied van de Vlootbeek. Vanaf vrijdag klokslag twaalf uur is het hier niet meer toegestaan om water uit beken en sloten te halen.

De maatregel is nodig omdat waterstanden snel afnemen door het gebrek aan neerslag en de warme temperatuur van de voorbije weken, zegt dagelijks bestuurder Har Frenken van Waterschap Limburg. “Met dit verbod willen we als waterschap verdere daling van de waterpeilen in Limburgse beken voorkomen en onomkeerbare schade aan de natuur in beken tegengaan.”

Har FrenkenHar Frenken

Verbod voor bedrijven en particulieren
Het verbod geldt voor zowel bedrijven als particulieren in het midden en noorden van Limburg en in het stroomgebied van de Vlootbeek tussen de Zuid-Limburgse steden Echt en Roermond. Bedrijven mogen vanaf vrijdagmiddag 18 juni niet meer beregenen vanuit oppervlaktewater. Tevens is het niet geoorloofd om sportvelden te beregenen en tuinen te sproeien vanuit beken en sloten.

Handhavers van Waterschap Limburg gaan controleren of mensen zich houden aan het verbod. Zij doen dat ook in de vroege ochtend- en avonduren en het weekend. Het onttrekkingsverbod zal worden opgeheven als de beken weer op niveau zijn en in ieder geval uiterlijk als oktober aanbreekt. Er zijn enkele uitzonderingen. Als beken voldoende afvoer hebben, is het wel mogelijk om er water uit te halen. Ook geldt het verbod niet voor kapitaalintensieve teelt.

Maximale inlaat van water vanuit Maas
Tot voor kort was er weinig aan de hand, vertelt Frenken. “De afgelopen winterperiode is er gelukkig veel neerslag gevallen. Mede doordat alle stuwen, ook de boerenstuwen, de hele winter op zomerstand hebben gestaan om zoveel mogelijk water vast te houden, zagen we eind mei dat de grondwaterstanden in delen van Limburg weer bijna op peil waren. Door de droge en warme periode de afgelopen weken, zien we dat waterafvoeren in de beken nu weer afnemen en de grondwaterpeilen zakken.”

Het waterschap neemt vanwege de toenemende droogte ook een aantal andere maatregelen. Zo blijven de stuwen in de beken staan in de hoge stand. Ook wordt er maximaal water ingelaten vanuit de Maas, waardoor er meer water wordt toegevoerd naar de kanalen en het beeksysteem in Midden- en Noord-Limburg. Waterschap Limburg heeft extra zanddammen aangelegd en de laatste maanden ook tweehonderd extra bermstuwen. Bij dat laatste is samengewerkt met boeren, gemeenten en terreinbeheerders.

Al eerder verbod door Brabantse Delta
Waterschap Limburg is niet het eerste waterschap in het zuiden van het land dat het gebruik van water verbiedt. Waterschap Brabantse Delta deed dat vorige week vrijdag (11 juni) al. Voor vijf stroomgebieden in West-Brabant is er een totaal onttrekkingsverbod ingesteld: de Groote Leij en de Hultense Lei; Brandse vaart en zijbeken; Kibbelvaart, Lokkervaart en Bosloop; Wouwse gronden Oost; en Bleekloop en Zoom.

Ook de vorige jaren ontstonden in deze gebieden de eerste verschijnselen van droogte, met een verbod tot gevolg. Volgens Kees de Jong, dagelijks bestuurslid bij Brabantse Delta, zijn de waterstanden hier nu al aan de lage kant, ondanks de vele regen in het voorjaar. “Met het vooruitzicht van aanhoudende hoge temperaturen en hogere verdamping is de kans groot dat we meer water kwijtraken dan dat er bijkomt. Deze onttrekkingsverboden zijn dus nodig om verdroging in de gebieden tegen te gaan.”

 

MEER INFORMATIE
Bericht Waterschap Limburg
Bericht Brabantse Delta

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.