Organisaties en instellingen, die zich bezig houden met het bestuur, gebruik en beheer van de Waddenzee, gaan hun (meet)gegevens en kennis delen. Door de belangrijkste ontwikkelingen te monitoren, kunnen tijdig veranderingen en bedreigingen geïdentificeerd worden.
De samenwerking werd vorige maand formeel bekrachtigd toen het ministerie van LNV, Rijkswaterstaat, de provincies Groningen, Friesland en Noord-Holland, Staatsbosbeheer, verschillende natuurverenigingen (de Coalitie Wadden Natuurlijk), de Waddenacademie, Tresoar en de NAM een een ambitiedocument ondertekenden en beloofden om al hun gegevens en kennis over de Wadden te delen.
De basismonitoring zal zich focussen op zes kernwaarden: landschappelijke kwaliteiten zoals de openheid en dynamiek van het wad, natuur, wadbodem, water, welzijn rond het wad en op de eilanden en menselijk gebruik en beheer. “Er werd natuurlijk al heel veel gemeten en gemonitord,” zegt Rick Hoeksema. Hij is namens Rijkwaterstaat projectleider Basismonitoring Wadden. “Maar alle organisaties voerden hun metingen uit volgens hun eigen verantwoordelijkheid en concentreerden zich op deelaspecten. Het doel is nu te komen tot een integrale basismonitoring van het hele Waddengebied.”
Dat is volgens Hoeksema vooral nodig omdat de klimaatverandering de komende jaren kan zorgen voor veel veranderingen in het gebied. Dat geldt voor de ligging van de eilanden en de wadplaten,
maar ook voor de levende natuur. “We zien dat er veel op ons afkomt. Dat was echt de drive om te komen tot deze samenwerkingsovereenkomst. Door er een gezamenlijke ambitie van te maken, hebben we ook een manier gevonden om alle beheerders van het Waddengebied enthousiast te maken voor de plannen.”
Waterschappen en gemeenten behoorden niet tot de ondertekenaars van het ambitiedocument. Maar wat niet is, kan nog komen. Hoeksema: “Met deze partijen voeren we al gesprekken. Ze willen zeker bij het project betrokken worden. De huidige coalitie bestaat uit partijen die al veel metingen doen in het gebied, maar onze bevindingen zijn natuurlijk ook voor andere beheerders interessant.”
De resultaten van de metingen zullen, voor iedereen inzichtelijk, worden gepubliceerd op de website basismonitoringwadden.nl. “We verzamelen de meetgegevens niet alleen voor de beheerders, maar voor alle geïnteresseerden. Op de site worden de gegevens op een aantrekkelijke manier gepresenteerd, zodat je bijvoorbeeld in een oogopslag de verandering van de zeespiegel kunt zien. In de monitoragenda houden we alle meetactiviteiten bij. Wetenschappers, die bezig zijn met een verwant onderzoek, kunnen zo gemakkelijk de relevante data vinden.”
MEER WETEN
Ambitiedocument Basismonitoring Wadden