secundair logo knw 1

Peter Glas, watergraaf van De Dommel, is er voorstander van om eigenaren van betegelde tuinen middels lagere heffingen te stimuleren om hun erf te vergroenen. “Hoe minder tegels, hoe lager de belasting.”

De waterschapbestuurder deed zijn pleidooi in het radio-programma Een Vandaag van de NPO. Daar werd hem de vraag voorgelegd of hij voorstander is van het invoeren van een zogeheten tegeltax. De Brabantse fusiegemeente Altena heeft het voornemen de tuintegeltax in te voeren, terwijl in sommige Duitse deelstaten de heffing al van kracht is. Met de tax wordt de verstening bij particulieren extra belast, omdat betegelde tuinen de waterafvoer in de steden bemoeilijken bij extreme regenval, een situatie die zich steeds vaker voordoet als gevolg van de klimaatverandering. 

Glas toonde zich geen voorstander van de tegeltax. Hij ziet meer heil in stimuleringsmaatregelen, waarbij hij de rioolheffing van de gemeenten en de watersysteemheffing van de waterschappen als voorbeeld noemde. “De grondslag van die heffingen is de waarde van je huis. Je kunt ook kijken hoeveel verhard oppervlakte een woning heeft en op basis daarvan zou je de grondslag voor de heffing kunnen veranderen. Dan wordt het een kwestie van: hoe minder tegels, hoe minder belasting. Dat is een positieve stimulans.”

De bestuurder gaf daarbij wel aan dat zo’n omzetting van het belastingstelsel een kwestie van lange adem is en jaren zal vergen. “Maar het is interessant om te onderzoeken.” 

Die termijn staat op opgespannen voet met de urgentie van het probleem van de wateroverlast in de steden, zoals Glas die schetste in het programma: “De situatie is urgent en acuut. En de omvang is zo groot, dat je je moet afvragen of er, als het niet helemaal lukt langs de weg van stimuleren, op enige termijn druk moet worden uitgeoefend.”

In hetzelfde programma bepleitte Wout Veldstra van de Operatie Steenbreek, de landelijke campagne om tegels in te ruilen voor planten, om bij de aanpak van verstening in de stad niet alleen naar de wateroverlast te kijken. "In België zien ze het probleem veel integraler. Ze maken zich daar ook zorgen over de gezondheid van mensen in de steden en de biodiversiteit en de natuur. Als je het probleem van de wateroverlast alleen oplost met regentonnen en gescheiden rioolstelsels, dan heb je nog niet de helft van het probleem opgelost."

Luister hier naar de uitzending. 
Lees ook: Studiedag: ontstenen van de stad leeft

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie