secundair logo knw 1

Bart Joosse (midden), waterketentechnoloog bij Waterschap Brabantse Delta, nam de award in ontvangst op de Conferentie Circulaire Economie, waar ook koningin Maxima een bijdrage aan leverde

Het PHA2USE project, de productie van een natuurlijke plasticvervanger uit afvalwater, is tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie (NCCE) in de prijzen gevallen. Het project won de Circular Award Public, die op de conferentie in Nijmegen werd uitgereikt.

De Circular Awards is een initiatief van het Versnellingshuis in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ze worden jaarlijks uitgereikt, deze keer in vier categoriën.

PHA2USE is een initiatief van een consortium waarin de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Hollandse Delta, Scheldestromen en Wetterskip Fryslân, kenniscentrum STOWA, technologiebedrijf Paques Biomaterials en energie- en afvalbedrijf HVC in Dordrecht participeren. Vorig jaar stond het project ook op de shortlist van de verkiezing van de beste overheidsinnnovatie van 2023, maar won deze uiteindelijk niet.

Aan de ontwikkeling van de technologie wordt al meer dan 10 jaar gewerkt. In Dordrecht is op het terrein van HVC geëxperimenteerd met een demonstratie-installatie. In 2021 werd de installatie geplaatst. In het daarop volgende jaar deelden de initiatiefnemers mee dat ze het productieproces onder de knie hadden.

In de installatie worden vetzuurrijke afvalwaterstromen gebruikt voor de voeding van bacteriën. Deze vreten zich vol met vetzuren en slaan die op als energiereserve, waardoor een PHA-rijke biomassa ontstaat. In een gepatenteerd proces wordt de polymeer PHA uit deze massa gehaald, waarna een poeder overblijft. Dit is de basis voor de natuurlijke plasticvervanger.

Paques Biomaterials brengt de plasticvervanger onder de merknaam Caleyda op de markt. Vorig jaar maakte de startup bekend dat het op het bedrijventerrein GETEC in Emmen een demo-installatie gaat bouwen voor de productie van het biopolymeer. De proefinstallatie is de opmaat tot de bouw van een full-scale extractiefabriek voor de productie van 6.000 ton PHA per jaar. De totale investering van de demofabriek en de extractiefabriek wordt geraamd op 58 miljoen euro.

De potentie voor PHA is enorm groot, aldus Paques Biomaterials. De wereldwijde markt voor bioplastics groeit naar schatting van 2,18 miljoen ton in 2023 naar 7,43 miljoen ton in 2028, stelt het bedrijf dat de ambitie heeft om flink deel van deze groeimarkt in handen te krijgen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie