secundair logo knw 1

De Mekong-rivier, hier in Cambodja, een van de grootste rivieren ter wereld. Foto Unsplash/Ren Pisal

Wereldwijd is een radicaal ander beleid nodig om de water- en klimaatproblematiek aan te pakken. Het functioneren van het watersysteem moet het uitgangspunt worden voor alle ontwikkelingen in rivierstroomgebieden, delta’s en kusten, droogtegebieden en steden, aldus het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een vandaag verschenen rapport.

2023 waterconference 180 kader De problemen zijn groot en urgent, maar ze zijn wel degelijk aan te pakken, zo luidt de hoopgevende conclusie van ‘The Geography of Future Water Challenges - Bending the Trend’. Het rapport, geschreven in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Nederlandse Watergezant Henk Ovink, wordt volgende week gepresenteerd op de VN Waterconferentie in New York.

Allereerst zoomen de onderzoekers in op de uitdagingen waarvoor de wereld zich gesteld ziet: droogte, overstromingen en watervervuiling - problemen die alleen maar groter worden door de groeiende wereldbevolking, de verdere intensivering van het landgebruik, verstedelijking en klimaatverandering.

"In grote delen van de wereld staan de ecologische kwaliteit van watersystemen en de leefbaarheid van gebieden op het spel", schrijven ze in een samenvatting. "Zonder aanpassing van het huidige beleid zal de kans op ontheemding van vele miljoenen mensen de komende decennia sterk toenemen."

Waarde van water
Vervolgens schetsen ze hoe het tij nog kan keren: als wereldwijd de waarde van water – voor de mens, de economie en de natuur – wordt erkend.

Dat betekent dat het functioneren van het watersysteem het uitgangspunt wordt voor alle investeringen en ruimtelijke ontwikkelingen in rivierstroomgebieden, delta’s en kusten, droogtegebieden en steden. "Cruciaal daarbij is dat het beleid van verschillende sectoren goed op elkaar wordt afgestemd en de adaptatie aan klimaatverandering integraal wordt meegenomen", benadrukken ze.

Alleen met zo’n 'structurele omslag in het beleid' en een 'ambitieuze inzet' kan het watergebruik worden teruggedrongen, kunnen de overstromingsrisico’s van rivieren en zee vergaand worden teruggebracht, de verdere watervervuiling en ecologische achteruitgang worden gestopt, de bodemdaling in deltagebieden tegengegaan en de voedselproductie in droge gebieden verdubbeld worden, terwijl het watergebruik bijna kan worden gehalveerd.

Eerlijk verdelen
Veel vergadertijd gunt het PBL de beleidsmakers niet: die omslag moet nú worden ingezet om onomkeerbare effecten van klimaatverandering te beteugelen, aldus het rapport.

De VN-top wordt opgeroepen om zorg te dragen voor structurele aandacht en adequate financiering om de water- en klimaatproblematiek in de wereld op een eerlijke wijze te verminderen (‘leave no one behind’). "De droge gebieden en de delta’s, kustgebieden en eilanden in de oceanen verdienen daarbij extra aandacht."

Voor het rapport werkte het PBL samen met onderzoekers van een reeks instituten, waaronder Deltares, IHE Delft, Universiteit Utrecht en Wageningen Environmental Research.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.