secundair logo knw 1

Foto: Waternet

Watercyclusbedrijf Waternet heeft bezorgers van PostNL ingeschakeld om meterstanden op te nemen bij woningen waar dat al enige jaren niet was gebeurd. De eerste proef is succesvol, een grotere pilot volgt.

De gedachte is eigenlijk voor de hand liggend: een postbezorger die iedere dag door een bepaalde wijk komt, kan méér doen dan alleen post in brievenbussen stoppen. Na drinkwaterbedrijf Vitens heeft nu ook het Amsterdamse watercyclusbedrijf Waternet een pilot voor samenwerking met PostNL uitgevoerd.

“We hebben maar een bepaalde hoeveelheid mensen in onze buitendienst. De samenwerking met PostNL maakt het voor ons mogelijk in dezelfde tijd wat meer adressen langs te gaan”, vertelt Bart van Dijk, teamleider aansluitingen en meterbeheer. “Er zijn mensen die al twee of drie jaar de standen van hun watermeter niet hebben doorgegeven. Wij sturen hen een rekening op basis van een schatting, maar willen natuurlijk graag de waterstanden opnemen zodat we ze een definitieve rekening kunnen sturen.”

Binnen een bepaald postcodegebied selecteerde Waternet 1000 adressen waar de meterstand moest worden opgenomen. De postbezorgers kregen een korte instructie. “Ze vonden het in het begin wel spannend, omdat ze dachten dat ze bij wanbetalers terecht zouden komen, maar die adressen hebben we heel bewust níet geselecteerd. Daar gaan onze eigen mensen langs, die daarvoor specifiek getraind zijn.”

Na een aantal weken hadden de postbezorgers 600 meterstanden verzameld. “Onze eigen mensen scoren tussen de 60 en 70 procent in vergelijkbare situaties, dus de proef was zeker een succes”, zegt Van Dijk. Ook de postbezorgers waren enthousiast over de pilot.

Er komt dan ook een tweede, grotere pilot. Daarvoor moet wel de technische kant wat beter worden geregeld, want door een ‘mismatch’ tussen de techniek van de postbezorgers en die van Waternet moesten nu alle 600 standen handmatig in het systeem van Waternet worden ingevoerd.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie