secundair logo knw 1

Thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) kan voorzien in circa 40 procent van de totale warmtevraag van de gebouwde omgeving. De totale potentie van aquathermie is meer dan 50 procent. Daarmee biedt energie uit oppervlaktewater veel meer mogelijkheden dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau CE Delft en onderzoekinstituut Deltares. Eerder werd door ingenieursbureau IF Technology berekend dat TEO in 12 procent van de warmtevraag kan voorzien. Deltares en CE Delft komen nu tot de conclusie dat het potentieel veel groter is.

Alternatief voor aardgas
TEO kan als alternatief worden ingezet voor aardgas en is te gebruiken tegen hittestress. Het systeem maakt gebruik van temperatuurverschillen in het oppervlaktewater. Warmte en koude worden ondergronds bewaard en van daaruit wordt warmte geleverd in de winter en koeling in de zomer.

Rekening houdend met de afstand tot een watergang, de energie in de watergang en de geschikthied van een buurt voor een warmtenet, kan TEO in potentie voorzien in 43 procent van de Nederlandse warmtevraag in 2050, stelt Deltares.

Met thermische energie uit oppervlaktewater kan ongeveer 150 PJ per jaar worden geleverd, de totale toekomstige warmtevraag bedraagt 350 PJ per jaar in de gebouwde omgeving, aldus het onderzoek dat is opgesteld in opdracht van STOWA, de Unie van Waterschappen, Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

Andere vormen
Andere vormen van aquathermie kunnen ook bijdragen aan de warmtevraag. Naast het oppervlaktewater heeft ook het afvalwater in Nederland een grote thermische potentie (TEA), met een economisch potentieel van circa 56 PJ. Thermische energie uit drinkwater (TED) heeft een beperkter technisch potentieel van circa 4-6 PJ, wat vooral lokaal heel interessant kan zijn, aldus de onderzoekers.

Tot dusverre is TEO in de discussie over de energietransitie nauwelijks in beeld geweest als alternatief voor gas. Volgens de onderzoekers onterecht. Ze schrijven: "Aquathermie kan onder de juiste condities een aanzienlijke bijdrage leveren aan de transitie van de warmtevoorziening."

Het lijkt erop dat de inzichten veranderen. De gemeenten Katwijk en Drimmelen kregen deze week een rijkssubsidie toegekend om aquathermie in te zetten voor aardgasvrije wijken. 

 

MEER INFORMATIE:
Het onderzoek van Deltares en CE Delft 
Smartpolder Katwijk krijgt 4,8 miljoen euro van het rijk

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.