Sinds 2018 zijn er op de Proeftuin WaterStraat 29 innovaties getest die verspreid over Nederland op meer dan 100 locaties zijn toegepast. Daarmee is meer dan 350.000 m2 straatoppervlak klimaatadaptief ingericht en 250.000 m3 water gebufferd of vertraagd afgevoerd of geïnfiltreerd in de grond. Dat zei Marjan Kreijns, directeur van The Green Village en VPDelta+, vandaag bij de viering van het eerste lustrum van de proeftuin.
Vijf jaar geleden is de WaterStraat aangelegd op de TU Delft Campus, met The Green Village, VPdelta+ en het Hoogheemraadschap van Delfland als initiatiefnemers. Doel was om ruimte te bieden aan innovatie en onderzoek die helpen beter om te gaan met extremer weer in bebouwd gebied.
Vandaag werd het vijfjarig bestaan gevierd met een kennisfestival. De aanwezigen kregen de kans om kennis te nemen van 14 innovaties op de WaterStraat en workshops over onderzoeksresultaten bij te wonen.
Deltacommissaris Peter Glas benadrukte tijdens het evenement het belang van de proeftuin voor de weerbaarheid van steden en dorpen. “Innoveren vergt durf, tijd en inzet van alle betrokken partijen. Ik moedig alle partijen aan hier volop mee door te gaan, gezien alle uitdagingen die klimaatverandering ons brengt.”
Dagelijks bestuurder Manita Koop van Delfland benadrukte het belang van het testen en ontwikkelen van innovaties naar opschaalbare oplossingen. In het eigen werkgebied werkt het hoogheemraadschap naar een klimaatbestendige en waterrobuuste regio in 2050. Koop: “Om de sponswerking van de regio te vergroten zijn er innovatieve producten en verstandige oplossingen nodig.”