secundair logo knw 1

Stadspark in de zomer | Foto Roger Veringmeier / wikimedia

Hoe maken we onze steden beter bestand tegen de droogte? Op die vraag hoopt het project ‘Thirsty cities’ de komende vier jaar een antwoord te vinden en praktische handvatten voor overheden, bedrijven en burgers te ontwikkelen.

Het consortium achter ‘Thirsty cities’ – bestaande uit meerdere gemeenten, waterschappen, universiteiten en hogescholen – kreeg een NWO subsidie van 3,3 miljoen euro.

Ted VeldkampTed VeldkampIn de toelichting schrijft NWO: ‘De klimaatverandering zorgt voor een toenemende droogte met grote uiteenlopende, schadelijke gevolgen in de gebouwde omgeving. Om de droogteproblematiek aan te pakken, heeft NWO het project ‘Thirsty cities’ gehonoreerd. Dit project richt zich op het ontwikkelen van kennis en handelingsperspectieven om stedelijke gebieden weerbaar te maken tegen droogte.’

Drijvende kracht achter het project is Ted Veldkamp, lector Klimaat en Water aan de Hogeschool Rotterdam. “Het project combineert fundamenteel, toegepast en praktijkgericht onderzoek. We willen uiteindelijk op een praktische manier vragen beantwoorden die leven bij ministeries en lokale overheden als gaat om droogte en de stad. Daarbij kan het zowel gaan over het ontwerp van de stad, maar ook over het beleid in tijden van droogte.”

Volgens de projectbeschrijving draagt Thirsty Cities door trans-disciplinair onderzoek bij aan een klimaatbestendige, droogteweerbare, en waterrobuuste bebouwde omgeving. Dit wil het consortium doen door de benodigde kennis, inzichten, instrumentaria, principes en ontwerpen te ontwikkelen, verzamelen en verbinden en handelingsperspectieven te formuleren.

“De stad, of breder de bebouwde omgeving, heeft overduidelijk een droogte-opgave,” zegt Veldkamp. “Het gaat erom dat we onze steden leefbaar houden, ook in de toekomst. Daarom is het zo belangrijk dat betrokkenen, de inwoners, de bedrijven en zeker ook de overheden, handelingsperspectief hebben. Concreet betekent dat: weten welke klimaatmaatregelen werken of hoe een stedelijke verdringingsreeks eruit kan zien.”

Veldkamp en haar collega’s willen daarom met de deelnemende gemeenten en waterschappen aan de slag om te verkennen of deze overheden beschikken over de juiste instrumenten. “Ik denk dat er al veel kennis is en veel instrumenten zijn. Dus dan kunnen we die kennis en instrumenten ontsluiten. Waar hiaten zijn, zullen we kennis opdoen en instrumenten ontwikkelen. Denk daarbij aan concrete, tastbare producten waar gemeenten en waterschappen daadwerkelijk mee aan de gang kunnen.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams
@Peter VonkRijkswaterstaat schrijft:
'Iedere keer als de sluisdeur opengaat, stroomt er 10 miljoen kilo zout het Noordzeekanaal in.'
Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?