secundair logo knw 1

Grondwaterputten in een waterwingebied. Foto Vitens

Vitens heeft een vergunning gekregen voor het winnen van grondwater bij het Friese Luxwoude. Het drinkwaterbedrijf wil hier 6,5 miljoen kubieke meter per jaar gaan winnen. Dat is volgens Vitens nodig om aan de toenemende vraag van burgers en bedrijven naar drinkwater te kunnen voldoen.

De definitieve vergunning volgt op een traject van zeker zeven jaar, waarin Vitens onderzoek heeft gedaan naar de geschiktheid van de locatie. In die periode is ook veel gesproken met omwonenden en boeren, die niet staan te juichen. Vier jaar geleden vroeg het drinkwaterbedrijf de vergunning aan. Daarop kwamen 29 zienswijzen binnen.

De provincie Fryslân heeft, als bevoegd gezag, deze week toch besloten de vergunning te verlenen. "Bij de beslissing over een dergelijke aanvraag, weegt de provincie het belang van een duurzame drinkwatervoorziening af tegen het belang van derden die hierdoor nadelig beïnvloed kunnen worden", luidt de verklaring.

Naast de winlocatie wil Vitens in Luxwoude een productielocatie bouwen om het gewonnen grondwater te zuiveren en aan het leidingnetwerk te kunnen leveren. De verwachting is dat de locatie in 2030 operationeel is.

Proefboringen
De nieuwe locatie komt op de plek waar nu een bos ligt van Staatsbosbeheer, langs de A7 bij Heerenveen. Eerder zijn hier al proefboringen gedaan. Vorige week is de gemeenteraad van Opsterland akkoord gegaan met de wijziging van het bestemmingsplan.

‘Luxwoude’ is ook nodig omdat de locatie Terwisscha bij Appelscha niet volledig benut kan worden. Het Natura 2000-gebied Drents-Friese Wold dreigt namelijk te verdrogen. Daarnaast is in de waterwingebieden Noardburgum en Garyp sprake van verzilting van het grondwater, waardoor hier niet de maximale hoeveelheid water kan worden gewonnen.

Volgens Vitens past de nieuwe locatie door de omvang van de winning en de strategische ligging ten opzichte van de andere productielocaties in Friesland uitstekend in de Vitens Streefstructuur. "De drinkwatervoorziening wordt flexibeler en robuuster. Ook wordt met de winning in Luxwoude invulling gegeven aan het beleid ‘Elke druppel duurzaam’, omdat de locatie geschikt is om duurzaam grondwater te winnen."

Informatieavond
Op 5 oktober is er een informatieavond voor omwonenden. Zij worden onder andere voorgelicht over het meetnet dat Vitens wil aanleggen om eventuele bodemdaling te kunnen registreren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie