secundair logo knw 1

V.l.n.r. Michel Bouts (Waterschap Limburg), Chantal Savelberghs, Twan van Hagen en Ruud Derks (Groen 2), Fien Dekker (Rain(a)Way).

De bedrijven Rain(a)Way en Groen2 zijn als beste uit de bus gekomen in de strijd om de innovatieprijzen van Waterschap Limburg. Zij ontvingen elk een cheque van 15.000 euro, waarmee ze samen met het waterschap een pilot beginnen.

Rain(a)Way uit Eindhoven won de publieksprijs met de Wave-tegels, een fundering waarmee piekbuien opgeslagen en gezuiverd kunnen worden. Groen2 uit Reuver won de juryprijs met de Verticale Regentuin, een slimme verticale groene waterbuffer die tegen een gevel wordt geplaatst en piekbuien opvangt.

Tof
''Ontzettend tof dat we nu ons hele systeem kunnen gaan testen en meten”, reageert Fien Dekker van Rain(a)Way. Ook Groen2 kan nu een prototype gaan realiseren.

Met de wedstrijd wilde Waterschap Limburg nieuwe en slimme oplossingen stimuleren om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden. Limburg werd in het voorjaar getroffen door veel wateroverlast en vervolgens door flinke droogte.

In totaal waren er 42 inzendingen, gericht op het voorkomen van problemen door wateroverlast, droogte of hittestress. De twee winnaars leveren volgens juryvoorzitter Michel Bouts (Waterschap Limburg) oplossingen ''die breed toepasbaar zijn en die echt kunnen gaan bijdragen aan het terugdringen van de overlast’’.

Symposium
De prijzen werden gisteren uitgereikt tijdens het symposium ‘Hitte zonder stress’ in Roermond, waar ruim tweehonderd bestuurders, ambtenaren en ondernemers stilstonden bij de gevolgen van klimaatverandering. Volgens Maxime Verhagen, een van de sprekers, wordt daar wel veel over gepraat maar gebeurt er nog weinig. ''Het staat bij de bouwsector nog onvoldoende op het netvlies.’’

Het symposium was ook bedoeld om gemeenten, die maatregelen moeten nemen tegen wateroverlast, droogte en hittestress, in contact te brengen met ondernemers die creatieve oplossingen hebben. De bedrijven die meededen aan de wedstrijd, presenteerden hun innovaties op een ‘bedrijveninspiratiemarkt’.

Volgens de Limburgse dijkgraaf Patrick van der Broeck voorzag het symposium duidelijk in een behoefte. Hij kondigde aan dat er op 10 oktober 2019 een vervolg komt.

Meer informatie
Wave-tegels van Rain(a)Way

 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie