Het Hoogheemraadschap van Rijnland is teleurgesteld over het besluit van het Rijk om de Regio Deal Sierteeltregio niet te honoreren. In totaal 384,6 miljoen euro is verdeeld over 22 regio’s, maar daar zat de Bollenstreek niet bij. Midden-Limburg kan wel aan de slag met plannen voor onder andere de waterhuishouding.
Afgelopen week maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend welke voorstellen voor Regio Deals geselecteerd zijn voor een bijdrage uit de pot. Het geld is bedoeld om de woon-, werk- en leefomgeving voor inwoners en ondernemers te verbeteren, juist ook in regio’s waar het minder gaat.
Tussen 2022 en 2025 heeft het kabinet hiervoor in totaal 900 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het is de bedoeling dat de regio zelf bijdraagt aan de financiering van de plannen; het Rijk dekt maximaal de helft van de kosten.
Water- en bodemkwaliteit
Samen met veertien gemeenten uit de zogeheten Greenportregio’s Aalsmeer, Boskoop en Duin- en Bollenstreek diende het Hoogheemraadschap van Rijnland een aanvraag in om de sierteelt ‘toekomstbestendig’ te maken.
Daarbij gaat het volgens het waterschap om het versterken en verduurzamen van de sierteeltsector, maar ook om verbeteringen op het gebied van gezondheid en veiligheid van de inwoners, arbeidsmarktontwikkeling en het verbeteren van de water- en bodemkwaliteit.
"In onze meerjarenplannen hebben we maatregelen opgenomen voor de Kaderrichtlijn Water", legt woordvoerder Marlies Goldenberg uit. "Bijvoorbeeld het aanleggen van natuurvriendelijke oevers en het beschermen van rietzuddes."
Concreet gaat het om de projecten Gouwepolder, Oude Rijnsysteem, Trekvaartsysteem en Bovenlanden Aalsmeer. Nu de Regio Deal niet doorgaat, worden die volgens de woordvoerder evengoed uitgevoerd. "Maar de kosten komen ten laste van onze eigen begroting."
Droogte en wateroverlast
Bij Waterschap Limburg kan de vlag dit jaar wel uit, want voor het voorstel voor de Regio Deal Samenwerking Midden-Limburg is 20 miljoen euro toegezegd. Zeven gemeenten, de provincie en het waterschap willen hiermee de ‘brede welvaart’ in de regio bevorderen.
Volgens de aanvragers staat die ‘onder druk’ door toenemende droogte en wateroverlast, een krappe arbeidsmarkt, ondermijning en afnemende voorzieningen in kleine kernen. Vorig jaar werd dezelfde aanvraag nog afgewezen, maar met een aangescherpt plan hadden de Limburgers nu meer succes: van de gevraagde 26 miljoen ontvangen zij in elk geval genoeg om vooruit te kunnen.
"We zijn erg blij met deze toekenning, zeker gezien de intensieve samenwerking met alle partijen die voorafging aan het ingediende krachtige aanbod", reageert wethouder Martijn van den Heuvel van Weert namens de samenwerkingspartners.
Josette van Wersch, dagelijks bestuurder van Waterschap Limburg, zegt: "De focus van het klimaat- en landschapsprogramma binnen de Regiodeal Midden-Limburg sluit uitstekend aan bij onze kernopgaven. Als waterschap streven we naar een nauwe samenwerking met gemeenten, met name gericht op het vitaliseren van de bodem. Het belang van een gezonde bodem voor een optimale wateropname en sponswerking kan niet genoeg benadrukt worden. Een verhoogd organisch stofgehalte in de bodem zal bijdragen aan een betere absorptie van water tijdens hevige regenbuien, wat op zijn beurt de kans op wateroverlast vermindert."
"Bovendien zetten we ons actief in om de innovaties op het gebied van bodembeleid en -kwaliteit binnen de regio te bevorderen en de kennis hierover te verspreiden. Op dit moment bevinden we ons nog in de inventarisatiefase, waarbij niet alleen wordt gekeken naar projecten, maar ook naar co-financieringsmogelijkheden."
Meer regio’s
Ook de ‘waterrijke plattelandsregio’ Zuidwest-Friesland viel vanwege watergerelateerde uitdagingen in de prijzen, net als de Veluwe, Zwolle, West-Brabant en Drechtsteden-Gorinchem.
UPDATE 23/02
Reactie Josette van Wersch toegevoegd