secundair logo knw 1

De grond is nat in Twente l Foto Vechtstromen

De hoogwaterpiek op de rivieren viel de afgelopen dagen mee, maar door de vele neerslag is de grondwaterstand in een deel van het land weer hoog en de bodem verzadigd. Ook is er lokaal sprake van wateroverlast. De waterschappen zien zich daarom wel genoodzaakt om water af te voeren.

Het watersysteem was al aan het opdrogen, maar nu zit het weer vol, meldt Waterschap Rivierenland. "Bij elke bui die valt, moeten we het overtollige water afvoeren. De grondwaterpeilen staan weer bijna net zo hoog als rond de kerst." 

De verwachting is dat dat nog wel even zo blijft; pas later deze week neemt de regen af. Ook de rivierwaterstanden zijn hoog, hoewel iets minder hoog dan voorspeld. Maandag bereikte de Rijn bij Lobith het hoogste punt van 12,80 meter boven NAP, waar eerder werd uitgegaan van ruim 13 meter boven NAP. 

Voorlopig blijft Rivierenland water afvoeren en worden de winterpeilen gehandhaafd. Het waterschap waarschuwt boeren om nog even te wachten met mest uitrijden, hoewel dat officieel vanaf 16 februari mag. "Maar het is beter om het uitrijden van mest nog even uit te stellen in verband met de verzadigde bodem en de volle sloten."

Afgeschaald
Waterschap Limburg heeft de crisisstaf hoogwater, die voor het weekend was opgeschaald naar coördinatiefase 1, maandag weer afgeschaald. Wel was er toen nog sprake van wateroverlast, maar de piek in de waterafvoer van de Maas was voorbij en grote problemen werden niet meer verwacht. 

Vanwege de verhoogde waterstanden waren zaterdag wel de pompen bij de Springbeek en bij de Kwistbeek aangezet. Daarnaast werden de Tungelroyse Beek, de Niers en de Grote Molenbeek extra in de gaten gehouden.

In Brabant verliep het carnavalsweekend volgens Waterschap Aa en Maas relatief droog en waren extra maatregelen niet nodig. Wel is februari hier "nu al een natte maand": op verschillende plekken viel in twee weken tijd al meer neerslag dan dat er normaal valt in de hele maand (60 tot 65 millimeter).

Kelders
Dat dat leidt tot hoge grondwaterstanden, is in het aangrenzende gebied van De Dommel ook merkbaar. Het water stroomt hier kelders en kruipruimtes in, en dat zal volgens het waterschap in de toekomst alleen maar vaker voorkomen. Het wijst inwoners op hun eigen verantwoordelijkheid: "Zorg ervoor dat je kelder waterdicht is."

Vechtstromen besloot vrijdag het Banisgemaal in te zetten om Almelo droog te houden. De meeste grondwaterstanden in het gebied bevinden zich "ruim boven" het langjarige gemiddelde. Het waterschap probeert maatwerk te leveren: water vasthouden wanneer dat kan en water afvoeren wanneer dat nodig is. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.