secundair logo knw 1

De grond is nat in Twente l Foto Vechtstromen

De hoogwaterpiek op de rivieren viel de afgelopen dagen mee, maar door de vele neerslag is de grondwaterstand in een deel van het land weer hoog en de bodem verzadigd. Ook is er lokaal sprake van wateroverlast. De waterschappen zien zich daarom wel genoodzaakt om water af te voeren.

Het watersysteem was al aan het opdrogen, maar nu zit het weer vol, meldt Waterschap Rivierenland. "Bij elke bui die valt, moeten we het overtollige water afvoeren. De grondwaterpeilen staan weer bijna net zo hoog als rond de kerst." 

De verwachting is dat dat nog wel even zo blijft; pas later deze week neemt de regen af. Ook de rivierwaterstanden zijn hoog, hoewel iets minder hoog dan voorspeld. Maandag bereikte de Rijn bij Lobith het hoogste punt van 12,80 meter boven NAP, waar eerder werd uitgegaan van ruim 13 meter boven NAP. 

Voorlopig blijft Rivierenland water afvoeren en worden de winterpeilen gehandhaafd. Het waterschap waarschuwt boeren om nog even te wachten met mest uitrijden, hoewel dat officieel vanaf 16 februari mag. "Maar het is beter om het uitrijden van mest nog even uit te stellen in verband met de verzadigde bodem en de volle sloten."

Afgeschaald
Waterschap Limburg heeft de crisisstaf hoogwater, die voor het weekend was opgeschaald naar coördinatiefase 1, maandag weer afgeschaald. Wel was er toen nog sprake van wateroverlast, maar de piek in de waterafvoer van de Maas was voorbij en grote problemen werden niet meer verwacht. 

Vanwege de verhoogde waterstanden waren zaterdag wel de pompen bij de Springbeek en bij de Kwistbeek aangezet. Daarnaast werden de Tungelroyse Beek, de Niers en de Grote Molenbeek extra in de gaten gehouden.

In Brabant verliep het carnavalsweekend volgens Waterschap Aa en Maas relatief droog en waren extra maatregelen niet nodig. Wel is februari hier "nu al een natte maand": op verschillende plekken viel in twee weken tijd al meer neerslag dan dat er normaal valt in de hele maand (60 tot 65 millimeter).

Kelders
Dat dat leidt tot hoge grondwaterstanden, is in het aangrenzende gebied van De Dommel ook merkbaar. Het water stroomt hier kelders en kruipruimtes in, en dat zal volgens het waterschap in de toekomst alleen maar vaker voorkomen. Het wijst inwoners op hun eigen verantwoordelijkheid: "Zorg ervoor dat je kelder waterdicht is."

Vechtstromen besloot vrijdag het Banisgemaal in te zetten om Almelo droog te houden. De meeste grondwaterstanden in het gebied bevinden zich "ruim boven" het langjarige gemiddelde. Het waterschap probeert maatwerk te leveren: water vasthouden wanneer dat kan en water afvoeren wanneer dat nodig is. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.