secundair logo knw 1

Afbeelding: EFSA

Omdat de Europese Voedselveiligheidsautoriteit een nieuwe grenswaarde voor PFAS in voedsel heeft berekend, zal ook het RIVM de risicogrenzen voor PFAS in bodem, oppervlaktewater en drinkwater opnieuw beoordelen. Volgens de nieuwe Europese grenswaarde zouden meer mensen in Nederland mogelijk risico lopen op gezondheidseffecten door PFAS.

In september 2020 publiceerde de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) een nieuwe, gezondheidskundige risicogrenswaarde voor een groep van belangrijke PFAS in voedsel. Daaruit blijkt dat PFAS mogelijk bij lagere concentraties al negatieve effecten op de gezondheid heeft. Dit betekent dat deze stoffen schadelijker zouden kunnen zijn dan tot nu toe werd aangenomen.

De gezondheidskundige grenswaarde van Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) is lager dan de waarde die het RIVM tot noch toe gebruikte. Het RIVM schrijft in haar reactie op de EFSA-standaard dat er grote onzekerheden in de afleiding van de gezondheidskundige grenswaarde van EFSA zitten. Toch zal het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu de nieuwe gezondheidskundige grenswaarde van EFSA gaan gebruiken.

De lagere gezondheidskundige grenswaarde kan ook consequenties hebben voor de regels die gelden voor de aanwezigheid van PFAS in de bodem en het water. Op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kondigt het RIVM daarom aan de risicogrenzen voor PFAS in bodem, oppervlaktewater en drinkwater opnieuw te berekenen.

 

MEER INFORMATIE
De reactie van het RIVM op de EFSA-grenswaarden

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.