Wetterskip Fryslân zet stevig in op verduurzaming van de slibverwerking en wil daarmee de biogasproductie verdrievoudigen. Royal HaskoningDHV en Witteveen-Bos gaan het waterschap ondersteunen. Bijzonder is dat op de rioolwaterzuivering Heerenveen thermische drukhydrolyse aan de achterkant van het vergistingsproces wordt toegepast.
De twee advies- en ingenieursbureaus zijn betrokken geweest bij de meeste energiefabrieken met thermische drukhydrolyse-installaties die in Nederland zijn gerealiseerd. Het is echter voor het eerst dat zij gezamenlijk specialisten inzetten om een waterschap te ondersteunen bij de verduurzaming van de slibverwerking. Wetterskip Fryslân wil door de inzet van innovatieve technologie de kosten verlagen en voor ongeveer 30 procent in de eigen energiebehoefte voorzien. Het doel is om de biogasproductie te verdrievoudigen naar 6 miljoen kubieke meter per jaar. Het waterschap trekt de komende vijf jaar 46 miljoen euro uit voor dit project.
Jaarlijks komt ongeveer 400 duizend kubieke meter ingedikt zuiveringsslib vrij bij de afvalwaterzuivering in Friesland. Wetterskip Fryslân gaat dit slib centraal verwerken bij de rioolwaterzuiveringsinstallaties in Heerenveen en Leeuwarden. Nu wordt het slib nog afgevoerd naar Slibverwerking Noord-Brabant in Moerdijk. In Leeuwarden wordt de slibvergistingsinstallatie gerenoveerd. Tevens worden hier de biogasmotoren vervangen en komt er een nieuw slibontvangststation.
Het meest ingrijpend is de vernieuwing in Heerenveen. De huidige slibvergistingsinstallatie wordt vervangen door een nieuwe installatie waarbij met thermische drukhydrolyse (TDH) wordt gewerkt. TDH valt te vergelijken met een grote hogedrukpan waarin het slib wordt voorgekookt. Op rwzi Heerenveen zal dat niet zoals gewoonlijk aan de voorkant van het vergistingsproces gebeuren, maar aan de achterkant. Deze omdraaiing is een primeur voor ons land. Uit ervaringen in Duitsland blijkt dat naschakelen van TDH flexibeler is en zorgt voor een betere ontwatering. Ook kan een reststroom terug de vergistingstank in, waardoor extra biogas wordt geproduceerd.
De drie ondertekenaars van het samenwerkingscontract zijn positief gestemd. Projectleider Marc Scheres vanuit Witteveen+Bos heeft het over een uiterst inspirerende opdracht. “Het is aan ons en het waterschap samen om de ambities waar te maken en te laten zien dat de eerste full scale installatie van dit concept qua efficiëntie en milieuwinst gaat opleveren wat ervan wordt verwacht.” Oeds Bijlsma, secretaris-directeur van Wetterskip Fryslân, noemt de verduurzaming van de slibverwerking een belangrijke pijler in het duurzame energiebeleid van het waterschap. Volgens Franc van der Wielen, hoofd van de adviesgroep afvalwater vanuit Royal HaskoningDHV, draagt het project bij aan een betere leefomgeving. “De energietransitie is voor Nederland een grote uitdaging en het Wetterskip Fryslân geeft daar nu vanuit zijn duurzaamheidsvisie concreet uitvoering aan.”
MEER INFORMATIE
Bericht van Royal HaskoningDHV
Eerder bericht over TDH in Heerenveen