secundair logo knw 1

Foto: Stichting De Noordzee

Vrijwilligers hebben 6.081 kilo afval opgeruimd van de stranden langs de Noordzeekust tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van de afgelopen twee weken. Ook raapten zij 27.854 sigarettenpeuken op. Stichting De Noordzee roept op stranden rookvrij te maken.

De door de stichting georganiseerde landelijke opruimactie vindt sinds 2013 jaarlijks plaats en trok dit keer ruim 1.800 vrijwilligers. Zij verwijderden in de dertig etappes tussen 1 en 15 augustus het afval op de stranden van Schiermonnikoog tot en met Cadzand.

Afval met een verre reis
Op het strand van Zandvoort lag het meeste afval. Hier is 929 kilo aangetroffen. De totale oogst van vijftien dagen was 6.081 kilo. Er zaten bijzondere vondsten bij, zoals een fles sterke drank uit Wit-Rusland, theezakjes uit Myanmar en een reinigingsmiddel uit Vietnam. Een andere vangst was een mayonaiseverpakking van Luycks, een bedrijf dat in 1985 werd opgeheven.

Wytske Postma 180 vk Wytske PostmaDirecteur Wytske Postma van Stichting De Noordzee wil dat actie wordt ondernomen. “Op onze Noordzeestranden komen we vaak oud afval tegen of afval dat een verre reis heeft gemaakt. Plastic afval vergaat simpelweg niet en is een hardnekkig probleem. Dit laat maar zien dat we afval echt bij de bron moeten aanpakken. Voorkomen is beter dan genezen, er zijn maatregelen nodig om de afvalkraan dicht te draaien.”

Strand als asbak
De vrijwilligers verwijderden ook 27.854 sigarettenpeuken, waarbij op het strand van Zandvoort weer de grootste hoeveelheid werd gevonden. Er zijn wel minder peuken opgeruimd dan in 2022. Toen was de zomer warmer en vooral droger, waardoor veel meer toeristen de Noordzeestranden opzochten.

Boskalis Beach Cleanup Tour 2023 I Stichting De Noordzee I 2Foto: Stichting De Noordzee

Volgens Postma gaat het om een fractie van het totale aantal. “Te veel mensen gebruiken het strand helaas als asbak, het is dweilen met de kraan open. Sigarettenpeuken zijn het meest gevonden afval op populaire stranden en zijn enorm schadelijk voor het milieu en de natuur. Eén peuk kan wel duizend liter water vervuilen, bestaat voor 95 procent uit plastic en zit vol giftige stoffen.”

Stichting De Noordzee pleit voor rookvrije stranden. Postma licht toe: “We zijn erg blij dat steeds meer kustgemeentes besluiten om een stuk strand rookvrij te maken. Na het strand van Renesse en Noordwijk volgen deze zomer Goeree-Overflakkee en Den Haag. Met rookvrije stranden voorkomen we dat peuken op het strand terechtkomen. Hopelijk volgen andere kustgemeentes snel.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)
Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.