secundair logo knw 1

De afvalwaterzuivering in Weert l Foto Waterschap Rivierenland

Al een paar jaar zocht Waterschap Rivierenland naar de oorzaak van het vele schuim op de afvalwaterzuivering in Weurt. Uit recent onderzoek blijkt nu dat die hoogstwaarschijnlijk ligt in de lozing van PFAS-houdend afvalwater door een bedrijf in de buurt. In dat water zijn 'extreem hoge' PFAS-waarden gemeten.

Begin juni heeft het bedrijf het proces dat verantwoordelijk leek voor de hoge PFAS-waarden stilgelegd. Daarna nam de schuimvorming op de zuivering snel af en inmiddels is het schuim verdwenen.  

De reden dat Rivierenland het incident alsnog meldt, is dat het waterschap hier open over wil zijn, zegt woordvoerder Lotte Kaatee. "Het is belangrijk om te weten wat er speelt. Als waterschap dringen we, samen met andere waterschappen, aan op een verbod op productie en gebruik van PFAS."

Het probleem in Weurt, bij Nijmegen, speelt al enkele jaren. Het waterschap nam op verschillende plaatsen monsters, maar dat leverde lange tijd geen duidelijke aanwijzingen op. "Het was zoeken naar een speld in een hooiberg, want schuim kan heel veel oorzaken hebben", aldus Kaatee. 

Nieuwe monsters
Dit voorjaar werd duidelijk dat het schuim op de zuivering veel PFAS bevatte. "Dat hielp ons om gerichter te kunnen zoeken", verklaart de woordvoerder. "En inmiddels weten we ook steeds meer van PFAS. Zo is bekend dat PFAS zich hecht aan schuim." 

Nieuwe monsters van afvalwater, bij bedrijven en bij de zuivering, leidden naar een bedrijf dat afvalwater loost op de zuivering in Weurt. In dat afvalwater werden zeer hoge PFAS-waarden gemeten, zo’n tien tot honderd keer hoger dan die op andere zuiveringen in het gebied van Rivierenland.  

Het waterschap waarschuwde de Omgevingsdienst Regio Nijmegen, die contact legde met het bedrijf. Sindsdien ligt het bedrijfsproces dat verantwoordelijk leek voor de lozing van PFAS-houdend afvalwater stil. Een gespecialiseerd bureau verrichtte in opdracht van het waterschap nader onderzoek en daaruit bleek dat dit naar alle waarschijnlijkheid de oorzaak was.

Ernstige zaak
Om welk bedrijf het gaat, wil Kaatee niet zeggen. "Dat is aan de omgevingsdienst. Maar als waterschap zien we wel steeds vaker hoge concentraties van PFAS-stoffen in het water. Bedrijven mogen geen PFAS-houdend afvalwater lozen boven de norm. Dus als dat toch gebeurt, is dat een ernstige zaak."

Helemaal verlost van PFAS is de zuivering in Weurt overigens nog niet, benadrukt Rivierenland. Net als op de andere zuiveringen lozen meerdere bedrijven hier kleine hoeveelheden PFAS. "Maar zolang ze daarmee onder de norm blijven, kunnen waterschap en omgevingsdienst daar niets tegen doen."

Voor de omgeving van het bedrijf is er volgens het waterschap geen direct gezondheidsrisico geweest. De PFAS-stoffen zaten in het afvalwater dat via het riool rechtstreeks naar de zuivering gaat. Ze zijn dus niet in de lucht of in de sloten of plassen in de buurt terechtgekomen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Ben Tangena · 3 months ago
    "Geen gezondheidsrisico van de PFAS-stoffen in het schuim op de afvalwaterzuivering Weert", zegt het waterschap. Want het zou niet in de sloten of plassen in de buurt terecht kunnen komen. Zeker wel! Want PFAS wordt niet of nauwelijks verwijderd in de zuivering en komt zo met het effluent in het oppervlaktewater terecht.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦