secundair logo knw 1

Minister Melanie Schultz bepleit een meer samenhangende aanpak van de watergerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelen, die de Verenigde Naties voor 2030 hebben opgesteld. De bewindsvrouw is een groot voorstander van de oprichting van een intergouvernementeel VN-waterplatform.

De demissionaire minister van Infrastructuur en Milieu sprak gisteren op een speciale VN-conferentie over klimaatadaptatie. Volgens Schultz is de huidige aanpak van waterproblemen door 35 organisaties op VN-niveau te versnipperd en daardoor onwerkbaar. “Ik hoop dat we binnenkort een overeenkomst kunnen sluiten over een platform. Dit moet een hub worden voor data, rapporten, best practices en de voorbereiding van het High Level Political Forum.”

Meer samenhang in de aanpak van de mondiale waterproblemen was een van de voorwaarden die Schultz noemde om tot een succesvolle klimaatadaptatie te komen: "Klimaatadaptatie is voor negentig procent goed waterbeheer." Andere voorwaarden: watermanagement en klimaatadaptie hoog op de internationale agenda houden en voor de langere termijn ‘een stevige financiering’ realiseren. De demissionair minister stelde vast dat er structureel te weinig publiek geld beschikbaar is voor de projecten en programma’s die worden opgesteld voor klimaatadaptatie. “Hoe zorgen we ervoor dat ook de private sector investeert en helpt gaten te dichten?”

Schultz koppelde haar pleidooi voor goed watermanagement aan de migratie, een groeiend probleem waarbij de VN ervan uitgaat dat in 2050 zo'n 200 miljoen mensen hun huis hebben moeten verlaten door de klimaatverandering. "Goed waterbeheer en slimme adaptatie kunnen migratie beperken," stelde Schultz. Ze prees zich daarom gelukkig met het klimaatakkoord van Parijs, dat als een definitieve doorbraak gezien kan worden voor klimaatbestendigheid en goed waterbeheer. “Tegelijk is een volgende stap nodig. We moeten nu een slag maken van doelen en ambities naar uitvoering en praktijk. In feite zou implementatie ons nieuwe moto moeten zijn.”

Wereldwijd zal de behoefte aan kennis over waterbeheer en adaptatie groeien, aldus Schultz. Nederland zal als ervaringsdeskundige zijn bijdrage leveren om in die kennisvraag te voorzien, zo schetste de bewindsvrouw. Ze noemde het High Level Panel on Water en de Deltacoalitie van twaalf landen, die vorig jaar in Rotterdam van start ging. Ook wees ze op het Global of Excellence on Climate Adaptation dat Nederland samen met Japan en het VN-milieuprogramma UNEP aan het oprichten is. Het mondiale klimaatinstituut zal in Nederland worden gevestigd. Diverse steden hebben zich al gemeld om het kenniscentrum onderdak te bieden. 

Lees hier de toespraak van Schultz.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie