secundair logo knw 1

Schepen mogen elkaar nu soms niet passeren | Foto Havang/Wikimedia Commons

De scheepvaart blijft voorlopig hinder ondervinden van de lage waterstanden op rivieren, al verbetert de situatie wel wat. De afvoer van de Rijn bij Lobith schommelt de komende tien dagen tussen 800 en 850 kubieke meter per seconde. Dat meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de nieuwe droogtemonitor.

Zoals verwacht bevat de vandaag verschenen droogtemonitor weinig nieuws ten opzichte van de monitor van een week geleden. Zo laag als toen is de waterstand van de Rijn niet meer – op 29 oktober werd bij Lobith een nieuw laagterecord van 6,50 meter boven NAP gevestigd –, maar veel beter is het er nog niet op geworden. Er viel de afgelopen week enige neerslag in het Rijnstroomgebied na vier weken van vrijwel droog weer. Daardoor steeg de afvoer van de Rijn bij Lobith licht en is nu ongeveer 850 kubieke meter per seconde. Dat komt neer op een waterstand van 6,80 meter boven NAP.

De LCW verwacht dat de Rijnafvoer de komende tien dagen min of meer stabiel blijft, omdat er weinig neerslag zal vallen in de Alpenregio en meer noordelijk in het stroomgebied. De afvoer van de Rijn blijft tussen 800 en 850 kubieke meter per seconde schommelen. Ook bij de Maas verandert er niet veel. De gemiddelde afvoer van de Maas schommelde de afgelopen dagen rond 35 tot 45 kubieke meter per seconde. De komende periode stabiliseert de afvoer van de Maas zich op een iets lager niveau: 30 tot 40 kubieke meter per seconde.

De schepen die varen op de Waal, IJssel, Nederrijn en Lek, ondervinden nog altijd hinder van de lage waterstanden. De extra aanvoer van de afgelopen week bracht enige verlichting, maar schepen kunnen aanzienlijk minder lading dan normaal vervoeren en mogen op enkele locaties elkaar niet passeren. Deze effecten zullen de komende dagen naar verwachting tijdelijk licht verbeteren, schrijft de LCW. De beperking die voor zeeschepen gold op het Kanaal Gent-Terneuzen, is opgeheven door het behalen van 12,50 meter diepgang.

Voor de rest is de boodschap van de LCW niet veranderd. De grondwaterstanden blijven onverminderd laag en hier en daar is nog sprake van verzilting. Ook het IJsselmeer kampt met een lichte verzilting. De maatregelen van Rijkswaterstaat blijven daarom van kracht. Over een week komt de LCW met de volgende droogtemonitor.

 

MEER INFORMATIE
Droogtemonitoren van LCW

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.