De realisatiefase van de dijkversterking en -verlegging in de Noord-Limburgse plaats Arcen is officieel van start gegaan. Onder meer minister Barry Madlener zette zijn handtekening onder de realisatieovereenkomst. In het najaar van 2025 beginnen de grootschalige grondwerkzaamheden en in 2028 worden de laatste activiteiten afgerond.
De dijkversterking in Arcen (gemeente Venlo) is een project van Waterschap Limburg in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Op basis van de nieuwe normen voor waterveiligheid uit 2017 is de dijk afgekeurd op hoogte, piping en binnenwaartse stabiliteit. De dijk wordt zowel versterkt als verlegd met diverse typen keringen.
De dijkverlegging is een systeemmaatregel om ruimte voor de Maas te behouden. Het oorspronkelijk 5,1 kilometer lange tracé wordt hierdoor ingekort tot 4,8 kilometer. Het waterschap maakt ook werk van het herstel van de Lingsforterbeek en legt een vispassage bij de watermolen van Arcen aan.
Realisatieovereenkomst ondertekend
Gisteren (30 september) is het startsein voor de realisatiefase van het project gegeven. Barry Madlener (minister van Infrastructuur en Waterstaat), Jeroen Achten (bestuurder Waterschap Limburg), Marij Pollux (wethouder Gemeente Venlo) en Michael Theuns (gedeputeerde Provincie Limburg) ondertekenden de realisatieovereenkomst.
Volgens Madlener laten de plannen in Arcen het Nederlandse vakmanschap extra goed zien. “Het is méér dan alleen een dijk bouwen en ons wapenen tegen het water. Met dit project wordt de dijk verder van de rivier af gelegd. Zo krijgt het water meer ruimte, waardoor meer water door de rivierbedding kan stromen.”
Langste zelfsluitende waterkering van Nederland
De directie van Dijkzone Alliantie Arcen – de aannemerscombinatie van Ploegam, Dura Vermeer en Hollandia Infra – gaf een symbolische demonstratie van de werking van de Vlotterkering die in het centrum van Arcen komt te liggen. Met bijna 700 meter wordt het de langste zelfsluitende kering van Nederland.
Achten zegt hierover: “Dat Provincie, gemeente maar ook de bewoners hierover hebben meegedacht en zelf financieel aan bijdragen, is de ultieme vorm van co-creatie en cofinanciering.” Het principe is hetzelfde als bij de vorige week in gebruik genomen zelfsluitende kering in Steijl. De kering bestaat uit een klep die bij hoogwater vanzelf omhoog komt en zo het water tegenhoudt.
Project ook belangrijk voor toerisme
Arcen is een toeristische trekpleister, vooral vanwege de Hertog Jan brouwerij en het 17e-eeuwse kasteel met de bijbehorende tuinen. Bij het project worden meekoppelkansen benut, zegt Pollux. “De herinrichting van het Schanstorenplein zorgt voor een mooie entree van Arcen, waarin de kering als een natuurlijk element is ingepast. En bewoners en bezoekers kunnen straks vanaf de boulevard nog beter genieten van de Maas.”
Theuns heeft het over een echte gebiedstransitie waarbij het gebied voor de komende vijftig tot honderd jaar opnieuw wordt ingericht. “Dat kun je maar één keer goed doen.”
Werkzaamheden gereed in 2028
Er volgt nu eerst een periode met keukentafelgesprekken voor het verder uitwerken van het ontwerp. Ook vinden er conditioneringen plaats, zoals het uitvoeren van archeologische en milieukundige boringen en het plaatsen van proefsleuven voor kabels en leidingen.
In het derde kwartaal van 2025 gaat Dijkzone Alliantie Arcen beginnen met de grootschalige grondwerkzaamheden (zie infographic). Als alles volgens planning verloopt, zijn in 2028 de laatste werkzaamheden gereed.