secundair logo knw 1

De Flowmeter wordt geplaatst in een open pijp l Foto Delfland

Handhavers van het Hoogheemraadschap van Delfland experimenteren met een zogeheten Flowmeter om illegale lozingen in de glastuinbouw beter op te kunnen sporen. Het gaat om een mobiele sensor die meet of er water stroomt door een pijp die op een sloot uitkomt. Als dat het geval is, krijgen ze een melding en kunnen ze gaan meten.

Bestrijdingsmiddelen uit de glastuinbouwsector zijn een serieus probleem voor de waterkwaliteit in het gebied van Delfland. Het waterschap wil daarom strenger handhaven op illegale lozingen en lekkages vanuit kassen, maar dat blijkt lastig.  

Eind september nam het algemeen bestuur van Delfland nog een motie aan waarin ze vragen het aantal reguliere en incidentele metingen te verhogen om zo de pakkans te vergroten. Die zou, met één meting per maand op zestien vaste meetpunten, slechts 1 procent zijn.  

De inzet van de Flowmeter is geen rechtstreeks gevolg van de motie, maar sluit daar wel mooi bij aan, zegt woordvoerder Martijn Esser van het waterschap. "Dit traject liep al even." 


H2O oktober 24 bis


Alarm
De Flowmeter wordt in de industrie toegepast om te achterhalen of er lekkages in een pijp zijn. Esser: "Een maand of drie geleden kwam een collega met het idee om deze techniek toe te passen in het glastuingebied, als er twijfel is of er naast het afvoeren van regenwater ook water uit de kas geloosd wordt."

De sensor van de Flowmeter wordt geplaatst in een open pijp die op een sloot uitkomt en meet hoe vaak, hoe lang, met welk debiet, welke temperatuur en welk volume daar water doorheen stroomt. Zodra er een waterstroom wordt gemeten, ontvangen de handhavers een alarm per e-mail en sms. Ze kunnen dan direct in actie komen.

De informatie wordt opgeslagen in een database en kan ook later nog worden geraadpleegd. Hierdoor kunnen meerdere metingen over een langere periode worden samengevoegd, wat volgens Delfland zal leiden tot een hogere pakkans van de overtreder. 

Zonnepaneel
Omdat de Flowmeter mobiel en handzaam is, kan deze flexibel worden ingezet op verdachte locaties in het gebied. Dat gebeurt in overleg met de ondernemer. De koffer waarin de sensor zich bevindt, is voorzien van een slot en een gps-tracker tegen diefstal.

Delfland wil de Flowmeter eerst een jaar uitproberen. Als die een succes blijkt, worden er meer exemplaren aangeschaft. 

"De eerste bevinding is dat de Flowmeter in een lege pijp meer stroom verbruikt dan in een volle pijp", vertelt Esser. "Dat zorgt ervoor dat de accu vaker vervangen moet worden. Daarom plaatsen we er ter ondersteuning een zonnepaneel op."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.
@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?