secundair logo knw 1

Steeds meer waterschappen scharen zich achter de oproep aan minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat om het gebruik van PFAS landelijk te verbieden. Naast de De Dommel, Brabantse Delta en Rivierenland steunen De Stichtse Rijnlanden, Schieland en de Krimpenerwaard, Rijnland en Hollandse Delta de oproep, melden regionale media. De waterschappen willen dat uiterlijk 1 januari 2026 het gebruik landelijk wordt verboden.

Judith Lammers van de Partij voor de Dieren bracht deze week in het algemeen bestuur van De Dommel de kwestie aan de orde. Zij diende met steun van de Algemene Waterschapspartij de motie ‘Laatste noodkreet van waterschappen voor landelijk PFAS-verbod’ in die door het algemeen bestuur werd aangenomen. In de motie wordt het dagelijks bestuur gevraagd om - eventueel met andere waterschappen - een brandbrief te schrijven aan het Rijk met de oproep vóór 1 januari 2025 met een concreet actieplan te komen om PFAS-vervuiling een halt toe te roepen. 

Gebeurt dat niet dan zal De Dommel, aldus de motie, ‘al dan niet samen met andere waterschappen’ een juridische procedure beginnen. Daarbij moet in de brandbrief verwezen worden naar de procedure die 11 organisaties in april al zijn begonnen tegen de Staat voor de schade die milieu en volksgezondheid ondervinden door PFAS-verontreiniging. Volgens de dagvaarding verwijten de organisaties de overheid nalatigheid op het gebied van adequate sanering, handhaving en regelgeving.

Inmiddels steunen Brabantse Delta, Rivierenland, Rijnland, Schieland en de Krimpenerwaard, Hollandse Delta en De Stichtse Rijnlanden de oproep om als waterschappen in het geweer te komen, blijkt uit berichten in (regionale) media.

De waterschappen willen vooruitlopen op een mogelijk Europees verbod, waar vijf Europese landen, waaronder Nederland, in juli 2021 om hebben gevraagd. Dat het verzoek, dat nu door het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) wordt bestudeerd, leidt tot een verbod is niet zeker. En mocht het wel zover komen, dan duurt invoering nog jaren. Bovendien biedt het verzoek ruimte voor uitzonderingen van toepassingen die als onmisbaar worden gezien.

Dat gaat de waterschappen, die er mee worden geconfronteerd dat ze PFAS in de rioolwaterzuiveringen niet uit het influent kunnen halen, niet ver genoeg. Ze willen niet wachten en ze willen een totaalverbod.

In de door het AB van De Dommel aangenomen motie staat het zo: er moet zo snel mogelijk, maar op zijn laatst vóór 1 januari 2026 een landelijk verbod komen op de productie van PFAS en schadelijke PFAS vervangende producten voor alle niet-essentiële producten. Voorts moet er een im- en exportverbod komen voor niet-essentiële PFAS-houden producten. Ook moet er een verbod komen op het lozen van PFAS op oppervlaktewater en riool door bedrijven die PFAS-houdende producten verwerken tot een commercieel product.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.