secundair logo knw 1

Steeds meer waterschappen scharen zich achter de oproep aan minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat om het gebruik van PFAS landelijk te verbieden. Naast de De Dommel, Brabantse Delta en Rivierenland steunen De Stichtse Rijnlanden, Schieland en de Krimpenerwaard, Rijnland en Hollandse Delta de oproep, melden regionale media. De waterschappen willen dat uiterlijk 1 januari 2026 het gebruik landelijk wordt verboden.

Judith Lammers van de Partij voor de Dieren bracht deze week in het algemeen bestuur van De Dommel de kwestie aan de orde. Zij diende met steun van de Algemene Waterschapspartij de motie ‘Laatste noodkreet van waterschappen voor landelijk PFAS-verbod’ in die door het algemeen bestuur werd aangenomen. In de motie wordt het dagelijks bestuur gevraagd om - eventueel met andere waterschappen - een brandbrief te schrijven aan het Rijk met de oproep vóór 1 januari 2025 met een concreet actieplan te komen om PFAS-vervuiling een halt toe te roepen. 

Gebeurt dat niet dan zal De Dommel, aldus de motie, ‘al dan niet samen met andere waterschappen’ een juridische procedure beginnen. Daarbij moet in de brandbrief verwezen worden naar de procedure die 11 organisaties in april al zijn begonnen tegen de Staat voor de schade die milieu en volksgezondheid ondervinden door PFAS-verontreiniging. Volgens de dagvaarding verwijten de organisaties de overheid nalatigheid op het gebied van adequate sanering, handhaving en regelgeving.

Inmiddels steunen Brabantse Delta, Rivierenland, Rijnland, Schieland en de Krimpenerwaard, Hollandse Delta en De Stichtse Rijnlanden de oproep om als waterschappen in het geweer te komen, blijkt uit berichten in (regionale) media.

De waterschappen willen vooruitlopen op een mogelijk Europees verbod, waar vijf Europese landen, waaronder Nederland, in juli 2021 om hebben gevraagd. Dat het verzoek, dat nu door het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) wordt bestudeerd, leidt tot een verbod is niet zeker. En mocht het wel zover komen, dan duurt invoering nog jaren. Bovendien biedt het verzoek ruimte voor uitzonderingen van toepassingen die als onmisbaar worden gezien.

Dat gaat de waterschappen, die er mee worden geconfronteerd dat ze PFAS in de rioolwaterzuiveringen niet uit het influent kunnen halen, niet ver genoeg. Ze willen niet wachten en ze willen een totaalverbod.

In de door het AB van De Dommel aangenomen motie staat het zo: er moet zo snel mogelijk, maar op zijn laatst vóór 1 januari 2026 een landelijk verbod komen op de productie van PFAS en schadelijke PFAS vervangende producten voor alle niet-essentiële producten. Voorts moet er een im- en exportverbod komen voor niet-essentiële PFAS-houden producten. Ook moet er een verbod komen op het lozen van PFAS op oppervlaktewater en riool door bedrijven die PFAS-houdende producten verwerken tot een commercieel product.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest. 
De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland
Dat klinkt allemaal mooi, maar wat als er in de tussentijd een zware storm met hoog water langskomt? Jullie spreken jezelf gewoon tegen. Jullie zeggen dat de duinen, om de veiligheid te waarborgen,  minimaal 7,64m hoog en 43 meter breed moeten zijn. Dat zijn die z.g. 'kerven' absoluut niet. Maar dat zou geen probleem zijn, want de golven doven uit op het oplopende profiel. Hoe kunnen beide beweringen tegelijkertijd waar zijn? Graag een goed onderbouwde reactie. 
Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams