secundair logo knw 1

De rentebrief uit 1638 is grotendeels uitgeschreven op perkament van geitenvel | Foto De Stichtse Rijnlanden

Obligaties uit 1638 en 1765, uitgegeven om herstel van de Lekdijk te financieren, leveren nog altijd rente op. Donderdag overhandigde dijkgraaf Jeroen Haan van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 381,12 euro aan de Amsterdamse effectenbeurs Euronext. 

De documenten behoren tot de oudst bekende nog steeds rentegevende obligaties (‘rentebrieven’) ter wereld. Ze staan in het Guinness Book of Records vermeld, schrijft De Stichtse Rijnlanden. Beide eeuwig durende rentebrieven keren jaarlijks respectievelijk ruim 11 euro en ruim 35 euro uit.

Donderdag overhandigde dijkgraaf Haan tijdens een feestelijke bijeenkomst 381,12 euro aan de Amsterdamse effectenbeurs Euronext. Het ritueel herhaalt zich elke 5 jaar, hoewel dat gebruik als gevolg van de recente coronacrisis eenmalig wat was opgerekt: de vorige renteuitkering was in maart 2016. Euronext Amsterdam doneert het bedrag aan een lokaal goed doel dat betrekking heeft op het thema ‘water’.

Op 7 van deze eeuwenoude obligaties of rentebrieven wordt nog altijd rente uitgekeerd, aldus het hoogheemraadschap. De Amsterdamse beurs heeft er nog 2, de beurs van New York 1. Een andere obligatie is in handen van de Amerikaanse universiteit van Yale, die de obligatie in 2003 op een veiling kocht voor 24.000 euro. Ook verzekeraar ASR heeft er nog 1 in zijn bezit.

De obligaties werden eeuwen geleden uitgegeven door Lekdijk Bovendams, een verre voorloper van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Het waterschap moest geld ophalen om de dijk tussen Vreeswijk en Amerongen te herstellen en te versterken - er waren zware overstromingen geweest. Lekdijk Bovendams haalde met de obligaties uit 1638 20.000 gulden op. Sinds 1638 is er inmiddels bijna 1.500 procent aan rente uitgekeerd, aldus De Stichtse Rijnlanden.

Dijkgraaf Haan neemt de uitkering van de rente te baat om een parallel te trekken met de huidige dijkversterkingen. Hij zegt op de site van het hoogheemraadschap: “Door klimaatverandering krijgen we in de toekomst te maken met langere perioden van hoogwater op de rivieren en wateroverlast door extreme buien. Samenwerking om ons land te beschermen tegen overstromingen en grootschalige wateroverlast is daarom actueler dan ooit. De tekst op een dijkpaal van Hoogheemraadschap Lekdijk Bovendams, nog steeds te zien op de Lekdijk in Schalkwijk, is daarom onverkort van toepassing: ‘Concordia res parvae crescunt’, oftewel Door eendracht groeien kleine dingen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie